Närhälsan i Skara kan stängas redan i sommar

1:44 min

Efter regionens beslut att lägga ned Närhälsan i Skara har mer än hälften av personalen sagt upp sig.Nu måste man rekrytera från bemanningsbolag - annars riskerar vårdcentralen stängning redan till sommaren.

Efter beskedet om nedläggning har 15 av 27 anställda sagt upp sig, och kommer att sluta under våren. Det gör att det är svårt att planera de kommande månaderna.

Det finns en uppenbar risk att man får stänga redan i sommar, säge vårdcentralschefen Angelica Engman:

– Det är inget beslut som ligger på mitt bord. Men som verksamhetsföreträdare måste jag säga att det kan bli svårt att bedriva verksamheten till sommaren, det säger sig självt.

 Men det hänger också på hur väl man lyckas rekrytera från bemanningsföretag, och i vilken takt patienterna väljer att skriva sig någon annanstans.

Det är många som reagerat på att en vårdcentral som är på väg att läggas ned tvingas anlita dyra bemanningsbolag för att hålla öppet ett tag till.
Ewa-Carin Larsson är en av de anställda som ännu inte sagt upp sig, men hon väljer just nu mellan olika jobberbjudanden och känner ingen oro för egen del. Däremot är hon och hennes kollegor kritiska till hur regionen drivit igenom beslutet:

– När så många personal och patienter påverkas borde det ha funnits en  plan för avvecklingen. Det har tärt på oss, och även oroat patienterna, säger hon.