USA vill flytta högteknologiska vapen till Sverige

1:38 min

USA vill flytta högteknologiska vapnen fram och tillbaka till Sverige, som en del av en militär övning, det berättade TV4 Nyheterna i dag.

Men om det blir så, är för tidigt att säga, säger Socialdemokraten Åsa Lindestam, vice ordförande i försvarsutskottet.

– I vårt försvarsbeslut som vi fattat gemensamt med en väldigt stor majoritet i riksdagen, så har vi sagt att vi ska samarbeta och öva med andra länder. Men däremot vilka framtida planerade övningar vi har, det är ju en fråga för försvarsmakten.

Den amerikanska arméns högsta chef i Europa Ben Hodges säger i en intervju i TV4 att han gärna vill flytta luftvärnssystemet Patriot från amerikanska baser i Europa till Sverige under de kommande två åren.

Patriot System är ett högteknologiskt avancerat luftvärn. Att öva på att blixtsnabbt kunna förflytta det till Sverige kan bli en stark signal till framförallt Ryssland.

Frågan väcker till liv debatten om närmandet till USA och Nato. Ger det oss större säkerhet, eller tvärtom?

Allan Widman, försvarstalesperson för Liberalerna, ett av våra Natovänligaste partier, säger så här:

– Jag tror att Ryssland mycket noga har följt svensk säkerhetspolitik i flera decennier. Och det är ingen överraskning för Ryssland att Sverige är på väg att ingå i ett så kallat värdlandsavtal som ger oss möjlighet att ta emot Natos stridskrafter på svenskt territorium.

Åsa Lindestam påpekar att det i sista hand är regeringen som beslutar vilka vapen som tas in i Sverige.

– Det går inte till så att ett annat land säger nu vill vi komma och öva i Sverige. Utan det går till som jag säger: Försvarsmakten tänker till vad man behöver och sedan om det är ett annat land som är inblandat så går man till regeringen och hör att det är ok, säger Lindestam.