"Afghanistan som ett helvete för kvinnor"

7:53 min

Människorättsaktivisten Malalai Joya blev berömd när hon kritiserade afghanska ledare för att vara krigsherrar och drogbaroner. Hon som har kallats "Afghanistans modigaste kvinna" gör flera framträdanden i Sverige nu i mars.

Malalai Joya fick mäktiga fiender 2003. Under ett nationellt rådslag, en så kallad loya jirga, höll den då 25-åriga kvinnan ett tal. Öppet kallade hon flera av de närvarande makthavarna "skurkar" som borde ställas inför rätta. 

– Jag förstod att det skulle bli väldigt riskfyllt, särskilt eftersom jag är kvinna. Men kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter, frihet och rättvisa är värden som ingen kommer ge till dig. Vi måste göra uppoffringar, vi måste acceptera vissa risker, säger Malalai Joya.

Hon har nu klarat sig undan fem mordförsök. Brittiska BBC har kallat Malalai "Afghanistans modigaste kvinna". 

Malalai Joya är mycket kritisk mot det hon kallar en USA-ledd ockupation av Afghanistan. De utländska makthavarna lovade oss ökade rättigheter, till exempel för kvinnor. Fast så blev det inte, säger hon.

– Situationen är ännu mer katastrofal, till och med när du jämför med hur det var 2001. Särskilt kvinnors situation är som rena helvetet i dag.

I februari rapporterade Afghanistans oberoende människorättskommission om minst 4 250 fall av våld mot kvinnor under en niomånadersperiod. Det handlade bland annat om 50 mord och över 1 100 fall av tortyr mot kvinnor.

Malalai skyller en stor del av Afghanistans problem på utländska makter. Med tiden, säger hon, har vi förstått att USA och Nato i praktiken har stärkt terrorister och fundamentalister i vårt land.

Men USA och andra länder som är militärt närvarande i Afghanistan säger förstås "vi stöder inte fundamentalister, tvärtom hjälper vi det afghanska folket att bli av med fundamentalisterna". Vad säger du om det?

– Jag säger att om det hade varit rätt skulle Afghanistan i dag ha varit rena paradiset. Miljarder dollar har kommit till Afghanistan för återuppbyggnaden av landet, utbildning, kvinnors rättigheter med mera, säger Malalai Joya.

– Men det mesta av de pengarna har dessa krigsherrar, drogbaroner och tjänstemän roffat åt sig. Vi har ett fullkomligt maffiasystem.

2005 blev människorättsaktivisten invald i Afghanistans parlament. Där blev Malalai senare fysiskt angripen av andra parlamentsledamöter som ogillade att hon anklagade dem för att vara krigsherrar och olämpliga att styra landet.

2007 blev hon officiellt avstängd från sitt politiska uppdrag efter att i en intervju ha jämfört parlamentet med ett djurstall.

Nu lever Malalai i Afghanistan under ständiga hot. Hon har en liten nio månaders bebis, men har livvaktsskydd och tvingas ofta flytta mellan olika anhängares hus.

Fast trots allt har Malalai Joya visst hopp för Afghanistans framtid. Det finns frivilligorganisationer och andra krafter i landet som jobbar för verklig demokrati, säger hon. Ett av hennes syften med att resa runt i världen och prata är att få västvärlden att rikta mer av sitt stöd till de hon menar jobbar för en sant fredlig utveckling i Afghanistan.

Fast människorättsaktivisten säger att grunden för landets utveckling måste vara självständighet, något hon menar att Afghanistan saknar så länge utländska trupper finns kvar i landet.