Löfven om EU-överenskommelsen med Turkiet

1:54 min

Överenskommelsen mellan EU:s regeringschefer och Turkiet i natt bygger på ett förslag som Sverige inte kunde påverka på förhand eftersom förslaget kom upp vid sittande bord.

Men Sveriges statsminister Stefan Löfven tycker det är bra att alla framtida flyktingar och migranter som kommer till Grekland ska tvingas tillbaka till Turkiet:

– Vi har i dag människor som gör mycket farliga resor över haven. De betalar pengar till skrupellösa människosmugglare. Vi måste få stopp på det. Vi ser hur människor dör ute på medelhavet. Att få till en ordning nu där i stället där man stoppar det flödet och istället får en ordnad migration från Turkiet till EU så det är klart att du får en helt annan och mycket mindre riskfylld migration då.

De som då ska få asyl från Turkiet, är det bara syrier?

– Till EU? Ja, så är det. Det är det vi är överens om.

Varför inte de andra? Varför inte någon annan?

– Nej, det är syrierna vi kommit överens om och de andra hanterar Turkiet som de ska göra.

Men finns det inte andra som också har skyddsbehov?

– De som kommer den här vägen ska tillbaka till Turkiet och det är som sagt viktigt att vi får stopp på de här farliga resorna och att vi får stopp på de här människosmugglarna. Det är prioritet ett nu, säger Stefan Löfven.

Nytt var också att EU nu kan tänka sig ytterligare pengar till Turkiet utöver de 30 miljarder svenska kronor som tidigare utlovats. När Löfven kom till mötet i går ville han inte tala om nya pengar, men nu säger han så här.

– Ja, de tre miljarder euro som vi har sagt att vi är överens om ska stödja flyktingarna, de kommer att gälla under 2016 och 2017. Sedan är vi beredda att titta på om det behövs ytterligare resurser efter 2017, alltså under 2018.

Att Löfven och 25 andra regeringschefer vid sittande bord överraskades av det här helt nya förslaget från Tyskland, Turkiet och Nederländerna kommenterar Stefan Löfven så här.

– Det är ingen lyckad arbetsmetod att få ett förslag vid sittande bord och ta ställning till det samma dag, det är inget bra.