Forskare: Vill se bättre vård för samer i Sverige

1:53 min

Samer i Sverige som får hjälp av SANKS, samisk nationellt kompetenscenter, psykisk hälsovård och rus i Nordnorge upplever att de inte får samma hjälp här i Sverige.

Anne Silviken, forskare och psykolog vid SANKS  hoppas att Sverige tar tag i samernas psykiska ohälsa.

 - Jag tror att arbetet går framåt, inte minst är det väldigt viktigt att detta arbete har kommit i gång och att man på svensk sida av Sápmi erkänna behovet för en egen psykisk hälsovård för den samiska befolkningen på svensk sida.

Ett konkret exempel på något som hänt på området samisk hälsa är det projekt som landstingen i Norrbotten och Västerbotten driver med region Jämtland/Härjedalen och finansieras av socialdepartementet, för att jobba med samverkan och kunskapsuppbyggnad för psykisk hälsa i Sápmi.

Anne Silviken forskare och psykolog på SANKS att samarbetet mellan dom och de norra länen i Sverige går framåt.

- Samerna i Sverige har också god hälsa men också ohälsa och det bör man på svensk sida ta tag i, bland annat genom förebyggande åtgärder och inte minst ta fram en likvärdig och god vårdtjänst också på svensk sida.

SANKS och Jämtland / Härjedalen har undertecknat ett avtal om att samiska patienter från det länet kan få behandling i Karasjok. Däremot har inte Norrbotten eller Västerbotten undertecknad avtalet än, men Anne Silviken hoppas att dom också undertecknar avtalet i närmaste framtid. Hon är överraskad att inte Sverige har kommit längre med arbetet inom psykisk ohälsa bland samer och säger att svenska samer som kommer till dom upplever att dom inte får bra nog vård i Sverige.

- Jag hoppas att det kommer något konkret ut av samarbetet, att man från svenska myndigheter menar allvar med den processen de har satt i gång. Det är inte bara att skriva under avtalet och säkra att svenska samer har tillgång till SANKS, men att man också på sikt hittar lösningar på hur man kan få bra psykvård på svensk sida av Sápmi, och jag hoppas att det blir något konkret, snabbt, säger Anne Silviken forskare och psykolog vid SANKS.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio