Vargsymposiet i Vålådalen

Uppgifter att tjuvjakt på varg kan ha ökat i vinter

Den svenska vargstammen är sannolikt relativt oförändrad jämfört med förra vintern, enligt de senaste inventeringsresultaten. Samtidigt kommer starka rykten om att tjuvjakten ökat.

Igår under första dagen vid internationella vargsymposiet i Vålådalen i Jämtland framkom det att troligen tjuvjakten på varg ökat.

Inventerarna har hittills upptäckt 31 familjegrupper, det vill säga par med valpar, och 19 revirmarkerande par utan valpar i den svensk-norska populationen under vintern. Av dessa återfinns merparten, 24 familjegrupper och 16 revirmarkerande par, i Sverige.

Detta är betydligt färre än ifjol då man räknade in 49 familjegrupper och 19 revirmarkerande par i Skandinavien. Men på Viltskadecenter där siffrorna sammanställs betonar man att inventeringarna blivit väldigt försenade den här vintern.

- Vi kom igång extremt sent. Vi hade ingen spårsnö förrän efter nyår, säger Linn Svensson på Viltskadecenter.

- Vi har 20 områden som vi fortfarande håller på med. Jag tror inte det blir några dramatiska förändringar jämfört med ifjol. Kanske hamnar vi på samma siffra som då.

Tre veckor återstår av inventeringssäsongen och enligt Linn Svensson är det sannolikt att flera revirmarkerande par kommer att uppgraderas till familjegrupper.

- Vi kommer definitivt att öka på antalet vargar, säger hon.

Tre nya finsk-ryska vargar har kommit in i landet. Två av dem är redan döda. En blev påkörd av en bil och en tjuvsköts. Men den tredje har nu bildat revir i Dalarna och kan så småningom bidra med nya fräscha gener till den svenska vargstammen.

Samtidigt finns det uppgifter som talar för att tjuvjakten på varg kan ha ökat. Enligt flera bedömare finns det mycket som talar för att så är fallet.

Orsaken är domstolarnas beslut att stoppa licensjakten i flera län. Detta har väckt ont blod i bland annat jägarkretsar.

- Stämningen är sämre än någonsin, säger Gunnar Glöersen, talesperson i frågor om stora rovdjur på Jägareförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio