Fryksdalens blånande berg ljuder över Italien

6:43 min

Idag hålls en tävling i Padova där en av Italiens främsta kammarorkestrar framför klassiska musikstycken komponerade av kvinnliga musiker. Av över 100 inskickade bidrag har sex valts ut för att spelas upp och ett av de utvalda bidragen är komponerad av värmlänningen Micaela Hoppe.

Det är den framstående kammarorkestern I Solisti Veneti som kommer att framföra verken under ledning av den legendariske dirigenten Claudio Scimone. Micaela Hoppe är förvånad över att just hennes bidrag har valts ut.

– Jag har skickat in flera gånger men sen brukar det inte hända så mycket mer. När jag såg mitt namn på utskicket så trodde jag inte mina ögon. Det dröjde ett par dagar innan jag kunde smälta det, berättar hon.

Hennes bidrag heter "Blå berg skimrar i motljus" och är inspirerat av bergen kring Fryksdalen. Det var först efter ett tag som Micaela insåg hur stort det egentligen var att vara med i den här tävlingen.

– Först var jag inte så insatt att orkestern var så framtående som den faktiskt är, det har jag förstått senare. Den är väldigt känd och andra musiker här i Sverige vet precis vilken det är. Det är otroligt hedrande att bli utvald, säger Micaela Hoppe.