Få vill flytta tillbaka till Fukushima

1:42 min

Bara en liten del av dem som evakuerades efter kärnkraftsolyckan i Fukushima för fem år sedan har valt att flytta tillbaka, trots ekonomisk kompensation och löften om att området är sanerat och säkert.

I byn Naraha har bara en av tjugo kommit tillbaka sedan evakueringsordern hävdes.

Yasuo och Yaeko Endo är i 80-årsåldern och bor i ett av de största och finaste husen i Naraha. De har aldrig bott någon annanstans än i Naraha, förutom under de senaste fem åren.

De byggde sitt hus långt innan kraftbolaget Tepco byggde kärnkraftverket Fukushima nr 1, 18 kilometer norr om Naraha.

Tre av kraftverkets sex reaktorer havererade den 11 mars 2011, när först en jordbävning och sedan en gigantisk tsunami svepte in. I höstas kom paret Endo tillbaka sedan myndigheterna hävt evakueringsordern.

Naraha är sanerat enligt de senaste rönen. De översta fem centimeterna av jordlagret är bortskrapat. Husen har fått tak och väggar skrubbade.

Är du orolig för strålningen?

Herr Endo skakar på huvudet.

– Vi som är så gamla oroar oss nog inte så mycket. Det är värre för de yngre och de som har småbarn. Hur gör man då? Jag skulle inte vilja vara i deras situation, säger han.

Hittills är det bara var tjugonde person som valt att återvända till Naraha och samma sak gäller för många andra drabbade områden.

Men från den japanska regeringens sida och från kraftbolaget Tepco har man signalerat att ingen ekonomisk kompensation kommer att betalas ut till personer som väljer att bo kvar på annan ort.