Löfven försvarar EU:s samarbete med Turkiet

2:24 min

Trots omfattande kritik försvarade statsminister Stefan Löfven nu på eftermiddagen det EU:s ledare och Turkiet enades om på toppmötet natten till i dag om hur flyktingkrisen ska hanteras, när han återrapporterade vad som sagts på mötet till riksdagsledamöterna.

– Jag menar att vi måste se helheten. Vi måste se de problem som vi faktiskt har. Vi har massor med människor som flyr hals över huvudet, som sätter sig i båtar som inte är sjövärdiga, som betalar pengar till de här skrupelfria människosmugglarna och som dör på Medelhavet. Det är ett problem vi har. Endera bortser vi från att Turkiet finns där och ligger där det ligger. Eller så inser vi att det är en del av problemet och en del av lösningen också.

Det är ju just den linjen som EU valde under de sena nattimmarna - att inleda en överenskommelse med Turkiet som bland annat ska innebära att flyktingar och migranter som tagit sig till Grekland kommer att snabb avvisas tillbaka till Turkiet.

För varje person som skickas tillbaka ska en syrisk flykting i Turkiet få komma in i EU. Hur det här och mycket annat ska fungera i praktiken är mycket osäkert. På nästa veckas toppmöte är det möjligt att detaljerna spikas.

Det här ska ske med ett bibehållet värnande av asylrätten och trots att regeringen tidigare sagt att Turkiet inte är ett säkert asylland - vilket väckte en rad frågor i riksdagen i dag, inte minst från Vänsterpartisten Jonas Sjöstedt, men också Kristdemokraternas Desirée Pethrus och Liberalernas Tina Acketoft:

– Ser inte statsministern någon som helst fara med att man kommer att tumma lite på EU:s krav om mänskliga rättigheter bara för att vi nu står inför denna kris som man inte vill hantera gemensamt, säger Tina Ackertoft. 

Sverigedemokraternas Pavel Gamov ogillade att det här också kan innebära att ett turkiskt EU-medlemskap kommer närmare:

Men enligt Stefan Löfven är det här nödvändigt för att behålla EU-samarbetet:

– EU som sådant, som vi känner det nu är hotat om vi inte klarar det här och allt kapsejsar då står hela samarbetet på spel. Klarar vi inte Schengen är en stor del av EU-samarbetet borta om vi inte kan ha den fria rörligheten. Så det är fler som måste betänka det också.