Frias från granat mot polisbuss i Tumba

1:55 min

Den 18-åring som åtalats för att ha kastat en handgranat mot en polisbuss i Tumba söder om Stockholm i somras frikänns. Mannen döms dock till fängelse för två grova rån och grovt vapenbrott. 

Den 18-årige mannen åtalades för mordförsök på de fyra polismännen. Men idag ogillade Södertörns tingsrätt åtalet, och mannen frias från den åtalspunkten.

"Tingsrätten anser inte att åklagaren har motbevisat att NN:s DNA hamnade
på handgranaten vid ett annat tillfälle än när den kastades. Också vid en sammanvägd bedömning, där den bevisning kring övriga omständigheter som åklagaren har presenterat vägs in, kommer tingsrätten till slutsatsen att det finns andra möjliga förklaringar till händelseförloppet än att det var NN som ensam eller tillsammans och i samförstånd med någon annan kastade handgranaten. Han ska därför frikännas", skriver tingsrätten i domen. 

– Hans (18-åringens) förklaring är inte så orimlig att den kan lämnas helt utan avseende, säger rättens ordförande Karin Jonsson.

Åklagaren Stefan Creutz tycker att tingsrätten gör en felbedömning i och med det resonemanget.

– Jag har argumenterat att man ska bortse från mannens förklaring, för att den är så svag, säger Stefan Creutz.

Attacken skedde i augusti förra året i Tumba – i södra Stockholm. Granaten kastade mot en polisbuss, i vilken det satt en patrull som kallats till platsen för att lugna ned situationen.

Richard Lidström var en av polismännen.

– Jag ser bara en jättekraftig ljusbåge och sen en enorm smäll. Jag drabbades bland annat av nedsättning på hörseln. Det är inget jag lider av, men jag har fått nedsättning på bägge öronen. Men två av grabbarna har fått bestående hörselskador.

18-åringen åtalades för mordförsök på de fyra polismännen. Men han frias alltså från det brottet i dag av tingsrätten.

Hans advokat Clea Sangborn är nöjd.

– Och jag har precis pratat med min klient och även han är mycket nöjd och glad med domen, säger hon till Ekot.

Han ska därmed inte heller betala det skadestånd om 135 000 kronor per person, som de fyra poliserna krävt.

18-åringen döms dock till tre år och två månaders fängelse för grovt rån och grovt vapenbrott. Straffet bestäms till fängelse i tre år och två månader.

Handgranater klassas i dag som explosiva varor, och inte vapen. Därmed är det inte ett smugglingsbrott att föra in dem i Sverige. Något som bland annat Tullverket kritiserat. Just nu pågår en utredning som ska över den här situationen, och även föreslå skärpta straff för innehav av handgranater.