Malmö

Fotografen med fullt fokus

4:45 min

Anders Hansson från Malmö prisades tredubbelt på galan Årets Bild i Jönköping. Han knep förstaplatsen i tre tunga kategorier: årets fotograf, årets nyhetsbild utland och årets nyhetsbild Sverige.

– Det är en fantastisk ära att ha blivit utsedd till årets fotograf, säger Anders Hansson.

Förutom den ärofyllda titeln som årets fotograf tog han årets nyhetsbild i Sverige vid gränskontrollerna på tågen vid Hyllie station i Malmö.

Årets nyhetsbild i utlandet tog Anders Hansson när han, på plats i Paris efter terrordåden i november, fångade ett obehagligt ögonblick på bild, som på ett tydligt vis förmedlade hur hela den franska huvudstaden var satt i skräck.

Delar av terrorattentatet ägde rum på fredagskvällen i och vid konsertlokalen Bataclan. Några dagar senare satt Anders Hansson på en uteservering vid Place de la République för att äta middag. Samtidigt hade det samlats tusentals människor på torget för i en solidarisk manifestation.

– När vi sitter där och väntar på mat ser vi att folk börjar springa från torget i total panik och folk kastade sig in på restaurangen. Jag och min kollega gick ner på huk och jag tog snabbt tre bilder.

Efter ett tag vågade sig Anders Hansson ut på torget. Då framgick det strax därefter att det aldrig varit någon skottlossning, utan bara en glödlampa som exploderat.

– Men hela situationen illustrerade väldigt väl hur terrorn satte skräck i hela staden Paris, säger han.


Se några av Anders Hanssons prisade bilder från det gångna året.