Regeringen nobbar e-röstning

2:23 min

Det blir inget försök med elektronisk röstning via internet i nästa val. Justitieminister Morgan Johansson dömer ut förslaget att väljare ska kunna sitta hemma framför datorn och rösta som ett alternativ till att använda pappersvalsedlar.

- Det tycker jag är väldigt olämpligt, därför att då är det väldigt svårt att hålla på valhemligheten, och att säkerställa att man inte utsätts för någon påverkan i sitt val. Så den varianten tror jag inte alls på, säger Morgan Johansson.

För snart tre år sedan föreslog vallagskommittén - med representanter från alla partier - att det i ett antal kommuner ska genomföras ett försök med elektronisk röstning via internet i valen 2018.

Det är viktigt att det blir enklare för väljarna att utöva sina demokratiska rättigheter, anser vallagskommittén. Och ett sätt är att göra det möjligt att rösta digitalt hemma vid datorn, som ett komplement till det traditionella sättet med pappersvalsedlar. Också utlandsboende ska kunna välja e-röstning, enligt ledamöterna i kommittén.

Men det här förslaget avfärdas alltså av justitieminister Morgan Johansson. Han har svårt att se några fördelar med elektronisk röstning hemifrån.

- Jag ser den stora risken i stället, att man utsätts för påverkan, kanske av andra familjemedlemmar som står och hänger över axeln på en och ser till att man röstar på det sättet som de själva tycker. Det finns ett värde i att jag tar mina valsedlar, jag går bakom en skärm och det är ingen annan som ser hur jag röstar, och det där tycker jag är väldig viktigt att värna.

Samtidigt stod ju alla partier, utom Miljöpartiet, bakom det här förslaget i den parlamentariska kommittén. Hur resonerar du om det?

- Vi måste ju ta hänsyn till de remissvar som har kommit. Med det i ryggen tycker jag nog att man säga att det här är inget vi kommer att gå vidare med nu i alla fall.

Morgan Johansson är också skeptisk till att införa elektronisk röstning - som ett alternativ till det manuella systemet - inne i själva valbåset.

- Dels är det förenat med ganska stora kostnader att gå över till ett sådant här system och sedan kan man ju ifrågasätta själva mervärdet. Vi har ett system nu som jag ändå bedömer fungerar ganska bra.

När tror du att Sverige kan testa e-röstning då?

- Det får i så fall vara inför nästnästa val, bort mot 2022. Det är inget vi drar i gång med nu 2018. Men om det överhuvudtaget ska övervägas, då är det som sagt den här varianten att göra det på plats i vallokalen.