Sveriges Radios korrespondent överfallen i Ingusjien

19 min

Sveriges Radios Moskvakorrespondent, Maria Persson-Löfgren, överfölls i dag den ryska delrepubliken Ingusjien. Hon skadades lindrigt vid attacken men är nu i säkerhet.

Ett tjugotal beväpnade och maskerade män överföll, misshandlade och rånade under onsdagseftermiddagen fyra journalister som färdades i sällskap med människorättsaktivister från den ansedda ryska Kommittén mot tortyr, i Ingusjien.

Det var när journalisterna var på väg mot Groznyj, i konvoj med människorättsaktivisterna, som deras fordon stoppades av männen, som var beväpnade med påkar och knivar. Alla passagerare, även chauffören, slets ut ur bilen och misshandlades. Deras bil sattes därefter i brand. Överfallet skedde cirka fem mil från Groznyj, på huvudvägen mot Baku.

Journalisterna kommer från Norge, Sverige och Ryssland. En av de ryska reportrarna, som arbetar för Mediazona, har twittrat om attacken. Han beskriver att de fyra journalisternas bil redan tidigare under dagen varit förföljda av ett annat fordon.

Den ryska publikationen Kommersant visar just nu bilder på den brinnande bilen. Norska NRK skriver också om attacken på sin hemsida. 

Människorättsaktivisterna har enligt NRK arbetat en längre tid i både Ingusjien och Tjetjenien. De har också tidigare blivit överfallna. 

Enligt Sveriges Radios tidigare Rysslandskorrespondent Sten Sjöström har hela det här området i norra Kaukasus varit extremt oroligt under de senaste 20 åren. Här finns ren kriminalitet men också politisk förföljelse. Alla som ägnar sig åt mänskliga rättigheter förföljs. Också IS verkar i en mindre del av området, säger han. 

– Det troligaste är kanske ändå att det är den politiska ledningen i området som ligger bakom överfallet, säger Sten Sjöström.

Enligt ryska medier hade bilar med tjetjenska nummerplåtar förföljt bilen i flera dagar.

Enligt Anna-Lena Lauren, Rysslandskorrespondent för Dagens Nyheter är det är mycket vanligt att människor blir kidnappade eller helt enkelt försvinner i de här områdena.

– Det finns ingen samhällelig kontroll. Det kan räcka med att någon blir provocerad över att det kommer en bil med journalister. Det är mycket lätt att samla ihop många unga män som inte har något att göra, men som får veta att det här är inte journalister utan terrorister som bör stoppas.

Jonathan Lundqvist, ordförande för svenska Reportrar utan gränser, säger att många redaktioner i världen just nu ser över sina rutiner för journalistresor i områden med stora risker.

– Händelsen i Ingusjien kommer att bli mycket omtalad i resten av världen. Det kommer att få omfattande konskekvenser men det kommer inte att stoppa journalister från att fortsätta resa i området, säger både han och Anna-Lena Lauren. 

Ginna Lindberg, utrikeschef vid Ekoredaktionen, säger att det är för tidigt att bedöma vad den här händelsen får för konsekvenser för Sveriges Radios utrikesbevakning. 

– Att journalister blir måltavlor är en enormt oroande utveckling för det fria ordet. Vi bedömde inte att det här var en mycket riskfylld resa, men ändå hände detta, säger hon.