Om Gessles nio i topp

Per Gessle har skrivit egna topplistor sedan han var fem år gammal – och förekommit själv på topplistor i 36 år. I tio unika program delar han med sig av personliga musikdrömmar, minnen och topplistor med låtar tillsammans med journalisten Sven Lindström. 


– Jag är ju från den generationen som vuxit upp med listor, på mina första skivor gjorde jag till och med listor över vilka bandmedlemmar jag gillade mest och skrev ner dem på omslagen, säger Per Gessle.

Det första programmet, som handlar om nio låtar Per önskar att han skrivit själv, är en fantastisk topplista som spänner över flera decennier, bland annat med klassikern ”Raindrops keep falling on my head”.

– Det är en låt som kan verka enkel, men det krävs en musikalitet som jag helt enkelt inte har för att skriva en sådan låt. Och det är inte många som har det. Jag kommer ju från en tre-ackordstradition som sen så klart utvecklats men det här kräver något helt annat, säger Per Gessle.

”Gessles nio i topp” består av tio program á 57 minuter och poddarna innehåller såklart massor av musik. Per Gessle gör programmen tillsammans med musikjournalisten Sven Lindström som bland annat skrivit den kritikerrosade biografin ”Att vara Per Gessle” och boken ”Roxette – den osannolika resan tur och retur”, om den svenska supergruppens spektakulära comeback till världsarenan.

– Programmen är lite som ”Trädgårdsdags” fast i topplisteformat. Per och Sven munhuggs och diskuterar på ett underbart respektlöst sätt, säger producenten Per Scholander.

Per Gessle
Bor:
I Halmstad
Bakgrund: Började skriva topplistor redan som femåring och har legat på topplistor sedan 1979 då han startade Gyllene Tider.
Gör just nu: Mycket.

Sven Lindström
Bor: I Malmö
Bakgrund: Musikjournalist  på Sydsvenska Dagbladet. Författare. Har bland annat skrivit den kritikerrosade biografin ”Att vara Per Gessle” och boken ”Roxette – den osannolika resan tur och retur”, om den svenska supergruppens spektakulära comeback till världsarenan.
Gör just nu: Kommunikatör

Per Scholander
Bor:
I Lund
Bakgrund: Programledare och producent. Knuten till Sveriges radio Halland sedan 2005. Började sin radiobana genom att vara med och starta upp Lunds Studentradio 1983.
Gör just Nu: Producerar Karlavagnen och programleder i Region Syd