Sundhage siktar mot OS-medalj

3:48 min

Radiosporten träffar en glad Pia Sundhage på Arlanda dagen efter damlandslagets rysarmatch i OS-kvalet.

– Hjärtat slog, stressigt. Tanken ”räcker det här, kommer vi till Rio”. Det var inte hälsosamt. Men det gick vägen, säger förbundskaptenen.

Sverige behövde minst en poäng för att vinna kvalgruppen och ta OS-platsen. Efter segrar mot både Norge och Schweiz talade oddsen för Sverige.

Men det blev en rysarmatch där Nederländerna tog ledningen innan Olivia Schough kvitterade i slutet av den första halvleken. Andra halvlek blev en nagelbitare där Nederländerna var en ribbträff från att släcka Sveriges OS-dröm.

– Det var klassiskt svenskt lagandamanér, vi kämpade. För bollen studsade inte vår väg i första halvlek, jag tycker att det rättade till sig något i andra och Holland orkade inte riktigt med, de var bra första halvlek. Men vi har funnit en väg att vinna, det ser inte så vacker ut varje gång men 1-0 två gånger om och ett oavgjort resultat och det räcker, säger Pia Sundhage.

Nästa uppdrag för landslaget blir EM-kvalmatchen på bortaplan mot Slovakien den 8 april. Och Pia Sundhage har planen klar vad som ska förbättras inför OS i Rio.

– Vi ska behålla det som är bra i försvarsspelet, och vi ska behålla farten i anfallsspelet. Men vi behöver lite mer spelbredd för att få längre anfall. Hade vi varit lite mer tekniska och lite mer känsla i dojan så hade vi gjort fler mål, säger hon.

På förbundet finns en pärm, och där står det medalj?

– Ja det är bra att det gör det, vi har ju aldrig tagit en OS-medalj så det är väl på tiden att vi gör det nu, säger Pia Sundhage.

Vilka Sverige får möta i OS lottas den 14 april.