Anonym miljondonation till Piteås orgel

3:50 min

Förra veckan kom ett samtal till LTU från en person som ville skänka en miljon kronor till orgeln i Studio Acusticum. Nu väntar diskussion om hur pengarna ska förvaltas.

Monica Johansson är universitetslektor på Luleå Tekniska Universitet och fick förra veckan ett angenämt samtal. En person, som vill förbli anonym, tyckte att orgeln i Studio Acusticum användes för lite och gav ett anspråkslöst bidrag på en miljon kronor.

– Personen ringde upp mig och hade lite frågor om instrumentet och tyckte att orgeln hade potential att synas mer, säger Monica Johansson.

Det väldiga instrumentet är med sina tio meter på bredden, nästan lika många på höjden och 9000 pipor ett av världens modernaste i sitt slag. 2006 påbörjades bygget och sex år senare invigdes orgeln av ingen mindre än Benny Andersson. En av dem som glädjer sig lite extra över donationen är Roger Norén, konserthuschef på Studio Acusticum.

– Det här ger möjlighet att kunna attrahera namnkunniga pedagoger och artister, säger Norén.

Gary Verkade, professor i orgel, är en annan som vill vara med och ha synpunkter på vad pengarna ska användas till.

– Något som intresserar mig och tonsättare väldigt mycket är att kunna utveckla den elektroniska styrbarheten av orgeln och kopplingen till elektroniska instrument, säger Verkade.