"Guldrånare" vill genomgå rättspsykiatrisk undersökning

Den 25-årige man från Kristianstad som har erkänt inblandning i det så kallade Guldrånet i Karlskrona i november i fjol har genom sin advokat i dag begärt att få genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

- Min klient mår väldigt dåligt psykiskt. Dessutom intygar häktespersonal att han har ett väldigt avvikande beteende, säger den misstänkte rånarens advokat Lennart Malmgren.

I eftermiddag ska Blekinge tingsrätt ta ställning till om försvarsadvokatens begäran om en rättspsykiatrisk undersökning ska godkännas.

Nytt åtal
Under förmiddagens tingsrättsförhandling framkom även att det finns ett nytt åtal riktat mot en av de andra tre männen som är misstänkta för att ha utfört rånet.

Det handlar om den 24-åring som igår medgav att han stulit mobiltelefoner från lägenheten där rånet begicks. Det nya åtalet mot honom handlar om misshandel och olaga hot.

Grovt rån
Det var den femte november förra året som en familj i Karlskrona utsattes för ett rån som åklagaren beskriver som brutalt och hänsynslöst. Maskerade män tog sig in i familjens bostad, hotade familjemedlemmar till livet med kniv och pistol och tog smycken och kontanter.   

Rättegången beräknas pågå i ytterligare åtta dagar. Huvudförhandlingen tar förutom rånet i Kungsmarken upp ett liknande rån som inträffade några dagar senare i Kristianstads kommun. Två av de misstänkta för Karlskronarånet är även misstänkta för att ha rånat ett äldre par i deras hem utanför Kristianstad.

Vid båda rånen har gärningsmännen riktat in sig på att slå till mot nära släktingar. I Karlskrona handlar det om mostern till en av de misstänkta rånarna och i Kristianstad handlar det om en av de misstänkta rånarnas morföräldrar.