Örebro kommun kräver garantier från Migrationsverket

1:35 min

Örebro kommun kräver ekonomiska garantier av Migrationsverket innan man bestämmer hur många privata boendeplatser man ska upphandla till ensamkommande flyktingbarn.

– Skräckscenariet är ju att vi har upphandlat alldeles för mycket platser och står med jättedyra kostnader som kommunen få betala, säger Anna Jakobsson, chef för avdelningen ensamkommande barn och unga.

– Ett annat scenario är att vi upphandlar alldeles för lite platser, vilket gör att vi inte har ställen att placera barn på om prognoserna blir högre, förklarar hon. Det är jättesvårt läge just nu.

Stora risker
Och extra knivigt är det för att kommunen står mitt i en upphandling av privata HVB-platser, hem för vård och boende, för ensamkommande barn, där man alltså inte vet hur många platser man ska köpa. För man vill inte låsa upp sig i långa, dyra avtal med boenden som sen riskerar att stå tomma.

– Det som är oerhört komplicerat och problematiskt det är ju att prognoserna framåt är så ovissa. Så nån form av garanti måste vi ändå få från staten, för att kunna fortsätta med vår planering.

– En överenskommelse med staten om att vi får pengar, för det är ju de överenskommelserna vi sen kan räkna på, hur mycket platser ska vi ha i egen regi, hur mycket behöver vi köpa.

Nästa led
Enligt Anna Jakobsson måste även nästa led i kedjan få garantier för sin verksamhet, alltså de privata bolag som säljer boendeplatser till kommunerna.

– Leverantörerna måste ju också få nån form av garanti, säger hon. För de ska ju också anställa personal, betala sina hyror och så vidare.

Och Anna Jakobsson har stöd för sina krav i den politiska ledningen i Örebro. Centerpartiets Rasmus Persson är ansvarigt kommunalråd.

– Vill man från statens håll att vi ska kunna klara den kapaciteten och den flexibiliteten i organisationen, ja då tror jag också att Migrationsverket och staten måste vara med och dela den risken som vi tar genom att säkra upp ett antal platser, säger Rasmus Persson (C).

Än så länge har Migrationsverket inte svarat på kommunens krav, annat än att man uttrycker förståelse för dilemmat, säger Anna Jakobsson, chef för avdelningen ensamkommande barn och unga.