Fiskolja från växter kan bli verklighet

1:25 min

Fiskodlingsindustrin i världen växer med ökande efterfrågan på exempelvis odlad norsk lax. För att utfodra fisken trålas haven på enorma mängder småfisk. Men nu kan ett ekologisk hållbart alternativ vara på gång.

Nu pågår en tävling mellan olika forskargrupper för att få fram fiskolja utan att använda fisk. Det handlar om att i stället låta genmodifiera växter producera fiskoljan.

– Ja, det kanske är en tävling. Men vi springer i lite olika riktningar, säger professor Johnathan Napier vid universitetet i Rothamsted utanför London.

Han och hans kollegor har genmodifierat en växt som heter oljedådra som försöksodling har lyckats producera fiskolja.

I haven finns mikroalger som producerar fiskolja. Och det är gener från just mikroalger som forskarna använder.

Fiskolja är en nödvändig komponent i fiskfoder till exempel laxodling. Oljan som används i dag tas fram genom att man trålar upp stora mängder småfisk ur haven som man sedan gör fiskolja av.

Ett argument för att producera fiskolja på åkern är att man kan undvika att dammsuga haven på småfisk. Och här kan finnas mycket pengar att tjäna. Den tyska kemikoncernen BASF satsar enligt uppgift runt 1,2 miljarder kronor per år för att utveckla och förändra växter.

Målet för BASF är att utveckla en fiskraps till 2020. Johnathan Napier säger att hans forskning inte främst handlar om att tjäna pengar. Han tycker det är bättre att producera fiskolja på åkern och på så vis minska fisketrycket i världens hav.

– Vi gör det inte för att tjäna pengar. Vi gör det för att göra skillnad, säger han.

Vetandets värld blir det mer om hur gmo kan göra fiskodlingen blir mer ekologiskt hållbar.