
Så påverkar arkitekturen patienter på den psykiatriska klinken
Den psykiatriska kliniken i Esbjerg i Danmark har mer än halverat sina tvångsåtgärder mot patienter sedan de fick ljusare och öppnare lokaler.
Kliniken ser annorlunda ut mot flera andra. Bland annat om man jämför med kliniken där Paulina Tarabczynska låg inlagd.
– Det är kala väggar, det finns ingenting att göra. Man känner sig mindre värd som människa. Det känns som att "här ska jag låsas in och glömmas bort av samhället", säger Paulina Tarabczynska som är ledamot för Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH.
"Man är fortfarande människa"
Paulina Tarabczynska har vårdats inom den svenska psykiatrin och säger att miljön är jätteviktig för patienterna. Den är dessutom extra viktig för henne eftersom hon är konstnär.
– Man är ju inte bara en människa som mår dåligt utan man är ju en människa. Alla människor har behov av att göra någonting, som att gå ut på en gård. Vi behöver stimulans, säger hon.
Tvångsåtgärderna har mer än halverats
På den psykiatriska avdelningen i Esbjerg i Danmark är nästan allt gjort av glas eller ljust trä. Alla patienter har egna rum och de kan gå ut på gården, gymma eller spela till exempel basket eller badminton i sporthallen när som helst på dygnet. Innan ombyggnaden behövde alltid någon i personalen följa med.
Sedan ombyggnaden har antalet tvångsåtgärder minskat kraftigt. Förra året minskade antalet bältesläggningar och tvångsinjiceringar med över 60 procent, jämfört med året innan.
– Det är en lugnare miljö. Vi har patienter som varit inlagda flera gånger och som brukade behöva hämtas av polisen, men numera kommer de själva när de börjar känna sig dåliga igen, säger Anne-Grethe Borch Lauridsen som är chef för en av de psykiatriska avdelningarna i Esbjerg.
Minskar stressnivån
I Sverige finns en handfull psykiatriska avdelningar som liknar den i Esbjerg. En av dem ligger på östra sjukhuset i Göteborg och grönska var en av de viktigaste aspekterna när den byggdes.
En av de få sakerna som vetenskapen har belagt är att när vi kommer i gröna miljöer minskar stressnivån.
– Vi är alla människor med samma behov. De är i grunden inte annorlunda för en person med psykisk ohälsa, säger Stefan Lundin som är arkitekt och var med och designade den psykiatriska avdelningen på Östra sjukhuset.
Tror att miljön är ännu viktigare när man mår dåligt
Paulina Tarabczynska tycker att de här designade avdelningarna borde bli fler. Hon tror att både patienterna och personalen skulle må bättre och att många patienter kanske skulle slippa åka in och ut från psykiatrin under flera års tid.
– Miljön är ju alltid viktig för människor, men om man mår dåligt tror jag den blir ännu viktigare. Om man då kan underlätta lite, genom att ha klara färger och att tro mer på patienterna tror jag det kan hjälpa väldigt mycket, avslutar Paulina Tarabczynska.