Malmö

Tekniken avgör i SM för fransstylister

7:28 min

Kan man tävla i att förlänga ögonfransar? Jajamensan. Just nu pågår SM i fransförlängning på Quality Hotel View i Malmö. Tävlingen är öppen för alla som har ett certifikat på att de är utbildade fransstylister.

– Man bedöms på hur tekniskt duktig man är. Det är inte så längre att man bara sätter en ny frans för varje egen frans som man gjorde innan utan det är så mycket mer. Det ska anpassas efter kundens egna fransar. Har du väldigt korta fransar så kan du inte ha jättelånga förlängningar. Det beror också på hur starka kundens egna fransar är så att man inte sätter på för tjocka fransar, säger Jane Eriksson, en av arrangörerna.

My Öhman ligger på en brits och får sina fransar förlängda av Anni Sundqvist. En frans åt gången sätts på med pincett.

– Jag har gjort det här i sex år och aldrig varit utan så det här är lite som ett beroende. Man vill liksom vakna på morgonen och se lika fin ut som man gjorde när man gick och lade sig. Man behöver ju inte sätta på någon mascara eftersom de är svarta, säger My Öhman.

– Man sätter en frans på varje egen frans eller som jag gör nu, sätter flera små, väldigt tunna fransar och formar ett knippe som limmas på varje egen frans, säger Anni Sundqvist.

Förutom olika tjocklekar finns också olika böjgrader på fransarna. Vissa vill ha väldigt böjda och andra vill ha mer naturlig böj. Hur många fransar man har naturligt varierar stort. Det finns de som inte har några fransar alls och andra som har mer än 300 fransar per öga.

Finns det män som också vill ha förstärkta fransar?

– Ja, det kommer mer och mer. Men då bygger vi på ett helt annat vis. Böjningen är till exempel inte så stark och så bygger vi kanske helt med bruna fransar, säger Anni Sundqvist.