Bostadssamtal bryts i juni om det inte blir en uppgörelse

1:37 min

Regeringen kommer inte att fortsätta samtala med oppositionen om bostadskrisen om det inte blir en uppgörelse senast i juni. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson i dag.

I dag träffade regeringen för andra gången Alliansen och Vänsterpartiet för att diskutera bostadskrisen. Efter mötet på näringsdepartementet sa Magdalena Andersson att det inte är någon idé att fortsätta samtalen om man inte har en överenskommelse senast i juni.

– Vi har sagt att vi kan hålla på ungefär fram till riksdagen slutar. Har vi inte kommit överens då så har vi inte kommit överens, nej. Vi vill inte att det här ska dra ut på tiden. Det vi inte har kommit överens om i juni tror jag inte vi kommer överens om i oktober heller, säger hon.

Moderaternas Ulf Kristersson, som var med på mötet, är överraskad av beskedet.

– Det här om juni har jag aldrig hört talas om. Jag har gått in i det här med ambitionen att det är en stor och viktig fråga att förhandla om här och nu. Jag har inte ens funderat över det, att det skulle dra ut på tiden, så jag vet inte var frågan dyker upp ifrån överhuvudtaget.

Moderaterna vill ha en uppgörelse så fort som möjligt.

– Jag tycker det vore djupt beklagligt om vi inte under våren kan få fram så tydliga alternativ och tydliga förslag också från regeringen så att vi kan börja förhandla ordentligt och landa i en överenskommelse. Jag har bråttom, har haft bråttom ganska länge, säger Ulf Kristersson.

Boverket har sagt att det måste byggas 700 000 bostäder fram till år 2025. På dagens möte diskuterade regeringen, Alliansen och Vänsterpartiet kommunernas roll i bostadsbyggandet. Regeringen är öppen för att diskutera ett system som kan tvinga kommunerna att bygga.

– Jag tror att vi måste se över varje incitamentsmodell för att faktiskt komma fram, för det finns tyvärr kommuner i Sverige som inte tar sitt bostadsförsörjningsansvar, säger bostadsminister Mehmet Kaplan.