Ny film avslöjar rysk påverkan i Baltikum

2:36 min

I Baltikum diskuteras åter Rysslands inflytande och avsikter i Östersjöregionen. En ny dokumentärfilm om hur ryska statens pengar används har väckt debatt, rapporterar vår korrespondent från Riga.

I Lettland pågår ständigt diskussionen om ett informationskrig eller så kallad hybridkrigföring från Ryssland. Det vill säga försök att destabilisera länder i närområdet genom till exempel spridandet av propaganda. Sådant påstås ofta men är att bevisa.

Men nu har en grupp granskande journalister för första gången belagt hur en rad frivilligorganisationer i Baltikum är direkt finansierade av den ryska staten. 

– En del av dem är rena kulturföreningar som dans- och litteratursällskap, men det finns också grupper som kallar sig en sak men sedan gör något helt annat. De kan heta "Centrum för Europastudier" men endast förmedla rysk utrikespolitik, berättar Sanita Jemberga från journalistkollektivet Re: Baltica som är baserat i Riga.

De hade i förra veckan premiär i Lettland för sin dokumentärfilm The Master Plan, som visar hur ryska pengar finansierar organiserat påverkansarbete med syfte att till exempel föra ut den ryska versionen av vad som pågår östra Ukraina.

Journalisterna på Re: Baltica berättar att de har arbetat med researchen till filmen i två år.

– Till en början kunde vi få uppgifter från den ryska statens egna stiftelser, som var öppna på sina hemsidor med vilka organisationer de stödde i utlandet. Men sedan vi började ställa kritiska frågor har de slutat publicera all sådan information, säger Sanita Jemberga.

I Lettland har avslöjandena redan väckt stor debatt och några av dem som förekommer i filmen har hotat att stämma journalistkollektivet för förtal. Något som de räknat med, säger de.

– De som endast ser på rysk tv och som delar Kremls världsbild kommer att säga att vår film är nonsens. Men nu har vi en gång för alla lagt fram fakta, och så är det upp till var och en att studera dem eller låta bli, säger Sanita Jemberga.

En som bjudits in till att diskutera filmens avslöjanden är Rigas borgmästare Nils Ušakovs. Han är även partiledare för oppositionspartiet Harmoni, som stöds av en stor del av den rysktalande minoriteten i Lettland. Han anser inte att spänningarna mellan lettisk- och rysktalande i landet ökar och han är inte oroad av innehållet i The Master Plan.

– Om det som de här organisationerna gör är olagligt på något sätt så kommer det ju att utredas av polis och rättsväsende, säger Nils Ušakovs.