TEMA: MISSBRUK & BEROENDE

Allt fler söker hjälp för sina spelproblem

1:30 min

På Yxhammarmottagningen i Borås var det under förra året drygt 70 procent fler personer som sökte hjälp för sina spelproblem – jämfört med hur det har varit under tidigare år.

– Personer som söker hit är oftast väldigt motiverade och vill göra en förändring. De kanske känner att det just nu känns ganska hopplöst, men det händer väldigt mycket när man bestämmer sig för att söka hjälp, säger Lisa Lidrot som är socionom på Yxhammarmottagningen.

Under förra året var det totalt 29 personer som sökte hjälp för sina spelproblem, en siffra som under tidigare år legat på 15-20 personer per år. Alltså en ökning på nästintill 70 procent. Och redan i år har man haft så många som sex nya sökande.

– Det är en god prognos när man söker hjälp och även utan hjälp att ta sig ur problemspelande och att ändra sina spelvanor, säger Lisa Lidrot och fortsätter.

– Det finns en återfallsrisk och det är viktigt att tänka på att man kan behöva hjälp från anhöriga, göra förändringar i sitt liv eller ta hjälp av oss på Yxhammarmottagningen, för att inte trilla tillbaka i problemen igen.

Har du problem med spelandet?
Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 mellan 9:00-21:00 alla helgfria vardagar.

Vad har du för erfarenheter av missbruk och beroende?
p4sjuharad@sverigesradio.se