Al-Qaida tar på sig hotelldåden

1:25 min

Al-Qaida i Islamiska Maghreb (Aqim) tagit på sig dådet vid en badort i västafrikanska Elfenbenskusten där minst 16 personer dödades. 

Återigen har ett tidigare fredat land i Västafrika drabbats av islamistisk terror då tre hotell i Grand Bassam angreps av sex män beväpnade med automatkarbiner och handgranater.

Orten är en badort fyra mil från landets största stad Abidjan och lockar många av de västerlänningar som bor där. Det var på eftermiddagen som de beväpnade männen kom från stranden och öppnade eld mot badande gäster.

Minst 14 civila dödades, varav minst fyra västerlänningar – ett offer från Frankrike och ett från Tyskland är bekräftade. Dessutom dödades två soldater. Mobilfilmer från människor som var där visade folk som flyr skottlossningen och andra som skjutits ihjäl.

Det här är ett hårt slag mot Elfenbenskusten, en ekonomisk motor i området med hög tillväxt som för bara några år sedan lämnade en period av blodiga inbördesstrider.

Det här är det tredje landet i området som på kort tid drabbats av islamistisk terror. I november angreps ett hotell i Bamako i Mali, i mitten av januari ett hotell och en restaurang i Burkina Faso. Bägge är grannländer till Elfenbenskusten som sedan dess höljt beredskapen i norr.

Men den här attacken skedde i söder vid Atlankusten mot ett mål som är populärt bland de tiotusentals västerlänningar som återvänt till landet.

Al-Qaida i Islamiska Maghreb, AQIM, har tagit på sig dådet där minst sex beväpnade män besköt folk på stranden vid tre hotell. Det här visar på terrorgruppens förmåga att ta sig in långt in i en region som tidigare varit fredad från den här typen av dåd.

Även om Elfenbenskustens inrikesminister Hamad Bakayoko sa att säkerhetsstyrkorna var snabbt på plats och att alla angriparna oskadliggjorts, så är inte det här bara ett slag mot Elfenbenskusten, utan mot hela regionen. Efter Burkina Faso och Elfenbenskusten så fruktar nu många att det här kommer sprida sig till ytterligare fransktalande land - Senegal och dess huvudstad Dakar.