AfD överträffade alla opinionssiffror

2:24 min

Triumfer och katastrofer präglade gårdagens tyska delstatsval. Det flyktingfientliga partiet AfD överträffade alla opinionssiffror medan förbundskansler Merkels kristdemokrater backade i alla tre delstater som valde nya parlament.

Att det skulle gå bra för Alternativ för Tyskland var väntat. Men att partiet som för mindre än ett år sedan ansågs uträknat skulle gå fram så starkt i både östra och västra Tyskland, var en stor överraskning. Med 24 procent av rösterna i Sachsen-Anhalt blir de det näst största partiet i den östtyska delstaten.

15 procent i Baden-Württemberg och 12 procent i Rhenland-Pfalz, de båda västra delstaterna, var också betydligt mer än väntat.

– Det är uppenbart att många väljare har vänt de etablerade partierna ryggen, konstaterade partiledaren Frauke Petry.

Socialdemokraterna gjorde ett katastrofval. I två av delstaterna backade de över 10 procentenheter och blir nu mindre än AfD. Undantaget var Rheinland-Pfalz där de stärkte sin ställning och förmodligen kan regera vidare. Men det är en klen tröst för partiet som har varit med och präglat tysk politik under efterkrigstiden och nu sitter fast i en allt djupare identitetskris.

För de gröna överskuggades en mindre förlust i Sachsen-Anhalt och ett större ras i Rheinland-Pfalz av den sensationella segern i Baden-Württemberg, den framgångsrika industriregionen som under ett halvsekel var ett orubbligt kristdemokratiskt fäste.

Men efter fem år vid makten ökar stödet för den populäre premiärministern Winfried Kretschmann och med honom i ledningen blir de gröna för första gången största parti i en delstat.

Framgångarna för AfD kommer att komplicera regeringsbildningarna i de tre delstaterna, där ingen vill samarbeta med de kontroversiella nykomlingarna.
Stödet för dem tolkas framför allt som en stark protest mot förbundskansler Merkel och flyktingpolitiken.

Tack vare många röster från Merkels traditionella väljare, kommer det flyktingkritiska partiet framöver att finnas representerat i hälften av de tyska delstaterna. Det lär stärka de CDU-företrädare som sedan en tid allt mer öppet ifrågasätter sin partiledare. Redan den här veckan, på nästa toppmöte i Bryssel, visar det sig om ett försvagat stöd på hemmaplan också gör det svårare för henne att fortsätta driva sin linje i en redan motvillig EU-miljö.