Malmö

Tyst i stödtelefon

Fyra månader har gått sen Röda Korset startade sin stödtelefon för frågor om våldsbejakande extremism, men ännu har inga samtal vidarekopplats till Malmö stad. Lika tyst är det i kommunens egen nystartade stödtelefon.

I början av mars öppnade kommunen sin egen telefonlinje för personer som är oroliga för att vänner och anhöriga håller på med våldsbejakande extremism. Numret är 040-34 05 50, och går till den kommunala verksamheten Plattform Malmö.

– Hittills har vi inte haft några samtal vilket innebär att vi jobbar fortfarande på marknadsföringen utåt så att man ska veta att denna stödtelefonen finns, säger Arash Zinat, enhetschef för stöd och utveckling i sociala resursförvaltningen i Malmö stad.

På vilket sätt hart ni marknadsfört den hittills?
– Det finns på Malmö stads hemsida och vi har spridit numret till de olika nätverken och det kommer också i någon tidning ganska snart.

I november förra året startade Röda Korset en likadan stödtelefon för frågor om våldsbejakande extremism. Tanken är att samtalen kan kopplas vidare till den kommun som kan hjälpa till med en lokal lösning.

Fyra månader har gått sedan telefonlinjen öppnades men ännu har inga samtal vidarekopplats till Malmö stad. Arash Zinat tror inte att det handlar om att Malmö är förskonat från den här typen av problem, men att de har gått att lösa utan att involvera kommunen.

– Där kan man tänka olika saker som att Röda Korset sköter sitt uppdrag väldigt bra i detta. Sedan är det svårt att uttala sig eftersom vi inte har fått in några samtal hittills, säger Arash Zinat.

Nu har ni startat den här nya stödtelefonen, har ni funderat på att ni kanske behöver marknadsföra den mer för att fler ska höra av sig?
– Alldeles riktigt, vi måste nog göra oss mer synliga så att man ska kunna hitta telefonnumret lätt.

Röda Korset vill inte ge ut hur många som sammanlagt ringt till den nationella stödtelefonen "förrän den ska utvärderas längre fram". Enligt pressekreteraren Maude Fröberg "får stödtelefonen löpande samtal".