Företaget fuskade – får ändå leverera frukt för miljoner

1:24 min

Inköp Gävleborg har upphandlat fruktkorgar av ett företag som i december åtalsanmäldes av Livsmedelsverket. Trots att misstankarna om livsmedelsbrott var kända, vann företaget upphandlingen och ska nu leverera fruktkorgar till två kommuner och fem bolag till ett värde av totalt 1,8 miljoner.

De fruktkorgar som företaget sålt till flera myndigheter och företag har innehållit för lite frukt och inte utlovad ekologisk frukt. 

– Det är ju aldrig okej, säger Johan Almesjö, förbundsdirektör på Inköp Gävleborg till P4 Gävleborg. 

I slutet av förra året hamnade fruktföretaget i blåsväder sedan det upptäckts att de levererat för lite frukt och att den ekologiska frukten inte är det. Kunderna har bland annat varit flera statliga myndigheter såsom Regeringskansliet, Skatteverket och Trafikverket.

I december åtalsanmälde en av kunderna, Livsmedelsverket, företaget för brott mot livsmedelslagen. Just nu ligger ärendet ligger hos polisen och åklagarkammaren i Uppsala. Trots detta vann företaget Inköp Gävleborgs upphandling.

– Man måste ju vara dömd. Det är ju först när man är dömd för ett brott som är kopplad till den sak man ska utföra som kan exkluderas från den offentliga affären, menar Johan Almesjö.

Och från första april ska företaget börja leverera fruktkorgar till Gävle och Ovanåkers kommuner och till Gavlegårdarna, Gavlefastigheter, Gästrike Vatten, Gästrike Återvinnare och Söderhamn Nära. Avtalet är på två plus ett år och till ett värde av omkring 900 000 per år.

Att fruktkorgarna verkligen innehåller det som utlovats kommer att kontrolleras säger Johan Almesjö på Inköp Gävleborg.

– Alla är uppmärksammade på den här händelsen och vet om den. Det ligger ett krav på leverantören att säkerställa att det man ska leverera kommer man att leverera. Så uppföljningen kommer att vara lite mer omfattande än vad den annars skulle ha varit här i början.