#MILJONSOPOR - KÄRNAVFALL GULD VÄRT I ÖSTHAMMAR

P4 Upplands granskning nominerad till Guldspaden

3:08 min

P4 Upplands reporter Kina Pohjanen är återigen nominerad till grävande journalisters pris Guldspaden i lokalradioklassen. 

Förra året vann hon tillsammans med kollegan Thomas Magnusson en guldspade för granskningen "Ung tjej sökes". I år är Kina Pohjanen nominerad till det prestigefyllda priset för granskningen här i P4 Uppland om hur det flödar in pengar i Östhammars kommun från SKB, Svensk kärnbränslehantering – det samtidigt som kommunen kommer att kunna påverka om kärnavfallet ska grävas ner i kommunens urberg.

I granskningen av det så kallade medvärdesavtalet mellan Östhammars kommun och SKB och dess ägare visade P4 Uppland bland annat att SKB, genom avtalet, finansierade största delen av den kommunala näringslivschefens lön, att pengarna gick till konferenser för kommuntjänstemän och in i skolverksamhet i kommunen.

– Vi kände till avtalet sedan flera år tillbaka, både vi och Upsala Nya Tidning har rapporterat om det. Men jag hade fastnat i det. Uppemot 500 miljoner kronor, det är ju en jätteviktig demokratisk fråga vart de pengarna går. På en kurs lärde jag mig hur man botaniserar i myndigheters ekonomisystem. Jag bestämde mig för att testa det i praktiken, och det resulterade i den här granskningen, säger Kina Pohjanen.

P4 Uppland är nominerat i klassen lokalradio. Vinnaren presenteras 9 april. Övriga nominerade granskningar är P4 Dalarnas Spelet bakom skid-VM och P4 Jönköpings Knark, död och kaos under statlig tvångsvård.

Kina Pohjanen har också tidigare, tillsammans med Alexander Gagliano, belönats med guldspaden för granskningen "När polisen är den misstänkta". Hon nominerades också, tillsammans med Mona Wahlund, för granskningen "Sviker samhället fosterbarnen?".

Här kan du hitta samtliga nominerade till Guldspaden 2016.