Nordisk samekonvention försenad

1:54 min

Idag träffas tre nordiska länder utanför Stockholm för fortsatta förhandlingar om en nordisk samekonventionen. Detta var tänkt att bli slutmötet för förhandlingarna - men länderna är ännu inte överens.

Lars Anders Baer är en av svenska Sametingets ledamöter i förhandlingarna. Han menar att det är kapitlet om landrättigheter som försenar förhandlingarna.

- Sverige och Finland har inte samma standard som Norge, som redan ratificerat ILO 169, säger Baer.

Det var i mars 2011 som Sverige, Norge och Finland inledde förhandlingarna om en nordisk samekonvention.

Som förhandlingsunderlag finns ett förslag till samekonvention som de tre sametingen presenterade 2005.

Syftet med konventionen är att harmonisera lagstiftningen i alla tre länder och slå fast samernas rättigheter till språk, kultur, land och vatten.

Förslaget slår också fast att samerna och sametinget ska ha ett starkt inflytande över naturresurserna i det samiska området.

Målsättningen har varit att bli klar under våren 2016 men detta tycks inte hålla - länderna är ännu inte överens när det gäller kapitlet om landrättigheterna.

Per Olsson Fridh är statssekreterare hos regeringen med ansvar för samefrågor – han medger att landrättigheterna är en svår nöt att knäcka och det beror delvis på att alla tre länderna bytt regering mitt under förhandlingarna.

Men han tror att staterna ska komma överens under året.

- Det var kanske en något ambitiös tidsplan. Vi är i sluttampen och det är framförallt kapitlen kring landrättigheterna som tagit längre tid att reda ut.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio