En dörr in till Bruno Schulz hjärna

1:42 min

Den egensinnige polsk-judiske författaren och konstnären Bruno Schulz mördades av nazisterna 1942 och fortsätter att fascinera ständigt nya generationer. Nu har en annan författare försökt att skildra världen liksom inifrån Schulz medvetande. 

En enda dag i en källarhåla i den gudsförgätna provinsstaden Drohobycz. På dryga sextio sidor går Maxim Billers "I huvudet på Bruno Schulz" från skuld till skuld, Schulz vanartiga elever som aldrig lär sig teckna sitter som illasinnade fåglar på fönsterkarmen, hans syster en plåga, lärarinnekollegan ska utmäta hans straff, som han trånar efter likt ett olydigt barn, och någonstans därutanför huserar en ondsint kopia av den store författaren Thomas Mann, en kopia som tagit in på det unkna hotellet Vacklande pyramiden och som skörtar upp och vanställer lokalbefolkningens redan av småstaden rubbade medvetanden. I Maxim Billers novell blandas i den fiktive Schulz hjärna och i hans brev till den riktige Thomas Mann minnen från tidigare pogromer i Drohobycz där polackerna löpt amok och dödat judarna med rädslan att tyskarna snart ska komma, eller ryssarna.

Jag blir en aning förvirrad av alla dessa askar i askar, litteratur där historiska personer får fiktiva skikt är en riskabel genre och den här komprimerade texten skriven på en sirlig lite ålderdomlig prosa förutsätter nog att man redan känner till Bruno Schulz författarskap och bildvärld. I boken återfinns flera av hans klaustrofobiska teckningar där människor smittade av svårmod ska hämta sina straff. ”I huvudet på Bruno Schulz” av Maxim Biller öppnar hur som helst en dörr till mardrömmarna på glänt och bakom dem väntar de kolossala förhistoriska insekterna.