al-Qaida siktar in sig på Västafrika

2:39 min

Gårdagens terrordåd i Elfenbenskusten där 16 personer dödades var det tredje större terrordådet i Västafrika det senaste halvåret. Dåden är del av en ny dödlig trend i al-Qaidas aktiviteter.

Likt de två tidigare attackerna har gruppen Aqim, al-Qaida i Islamiska Magreb, tagit på sig dådet. 

Att al-Qaida genomför sådana här dåd i Västafrika är ett nytt fenomen, säger Martin Ewi som är forskare på Institute for Security Studies, ISS, i Sydafrika.

– Vi ser en helt ny trend i al-Qaidas aktiviteter i Västafrika. Tidigare har al-Qaida i Islamiska Maghreb främst fokuserat på kidnappningar för att få lösensummor. Det låg alltså ekonomiska motiv bakom för att kunna finansiera verksamhet på andra platser, säger Martin Ewi.

– Men på senare tid har vi sett en mycket dödlig trend i al-Qaidas aktiviteter, och jag tror att detta främst beror på rivaliteten mellan al-Qaida och den Islamiska Staten, IS, säger Martin Ewi.

IS är främst verksamt i Mellanöstern, i synnerhet i Syrien och Irak. Men terrorgruppen Boko Haram i Nigeria har svurit lojalitet till IS. På den internationella arenan har IS tagit uppmärksamhet, och därmed berövat al-Qaida på rekryter och inkomster.

– al-Qaida vill bibehålla sin status som världens främsta och mest fruktade terrororganisation. Men IS håller nu på att ta den rollen från al-Qaida, och det är därför vi nu ser al-Qaida utföra de här attackerna, säger Martin Ewi.

al-Qaidas attacker i Västafrika det senaste halvåret har varit av det slag som ger uppmärksamhet internationellt. I november angrep gruppen ett hotell populärt bland västerlänningar i Malis huvudstad Bamako och dödade 20 personer. I januari angreps ett liknande hotell i Burkina Faso där 29 dödades. Angreppet i Elfenbenskusten i går följer samma mönster, 16 personer dödades – 14 civilister och 2 soldater. Fyra av civilisterna var västerländska turister.

Västvärlden, främst USA och Frankrike, väntas nu trappa upp sin antiterroraktivitet i Västafrika. Men Martin Ewi tror att det ironiskt nog främst är en sammanslagning av de två dödliga terrorgrupperna som skulle kunna leda till en minskning av sådana här våldsdåd i Västafrika.

– Jag tror att Västafrika kommer att fortsätta drabbas av sådana här attacker så länge rivaliteten mellan al-Qaida och IS består, men om grupperna skulle slås samman kommer grupperna förmodligen att återigen främst betrakta Västafrika som en plats att generera inkomster på, så som det var tidigare, säger Martin Ewi.