Försäkringskassan

Tvingades sluta som travtränare - blev utförsäkrad

2:59 min

Travtränaren Håkan Kristiansson tvingades sluta som travtränare med svåra ryggproblem. Nu nekas han sjukpenning av Försäkringskassan, samtidigt som Arbetsförmedlingen säger att han för sjuk för att jobba.

Håkan Kristiansson har varit verksam som yrkestränare på Östersundstravet sedan 1989, men tvingades ge upp karriären under 2014. Läkaren sa stopp. Håkan drogs enligt en ryggläkare på en specialistklink med "mycket stora förslitningar, som förtränger nervrotsutträde på flera nivåer i ländryggen".

Han blev sjukskriven på heltid, men fick en ny handläggare på Försäkringskassan i februari i år. Och hon gör en annan bedömning av Håkan Kristianssons läkarintyg.

- De har en specialistläkare som sitter bakom en bänk och säger att det inte är något fel på mig. Ett lätt rörligt arbete kan jag ha, berättar Håkan Kristiansson.

Kan du ha det?

- Ja, vad innebär ett lätt rörligt arbete? Ja, det är ju möjligt att jag kan hålla på i ett par timmar om dagen, men hela dagarna går ju ut på att må så bra som möjligt.

När han blev utförsäkrad gick han till Arbetsförmedligen. Men deras slutsats av det medicinska underlaget var att Håkan hade gjort sitt på arbetsmarknaden. Detta har nu satt Håkan Kristiansson i en prekär situation då han inte har någon inkomst.

- Just nu är det katastrof. Det är jobbigt. Jobbigt att bråka med myndigheter, säger han.

Försäkringskassans inställning är att Håkan Kristiansson kan klara ett annat jobb än det som travtränare och därför inte har rätt till sjukpenning.

– De begränsningarna som beskrivs av läkarintygen som har kommit in ger oss bilden av att han kan klara ett jobb på hela arbetsmarknaden, säger Cecilia Udin på Försäkringskassan.