Oro för mindre lokalbevakning när redaktion kan läggas ner

1:47 min

När Mittmedia, som bland annat äger VLT, måste spara pengar kan ett tjugotal journalister försvinna. Även VLT:s lokalredaktion som bevakar Hallstahammar och Surahammar kan läggas ner.

Mediekoncernen Mittmedia som äger flera lokala tidningar i Västmanland ska spara 133 miljoner kronor, det berättade vi om i förra veckan.

Förslaget är att 90 journalisttjänster tas bort totalt på koncernens tidningar, varav cirka 20 tjänster här i länet. En annan åtgärd föreslås vara att VLT:s lokalredaktion som bevakar Hallstahammar och Surahammar läggs ner.

Men bara för att redaktionen försvinner tror inte läsaren och Hallstabon Marita Palerby att VLT glömmer bort att bevaka orterna.

– De kan väl komma hit ändå och granska och håll koll även fast de inte har någon lokal.

– Det skulle väl betyda att Hallstahammar blir mindre uppmärksammat, säger Jan Lövgren som bor i Hallstahammar.

Mittmedia äger i Västmanland tidningarna VLT, Fagersta Posten, Sala Allehanda och Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

Om det förslag som tagits fram angående besparing går igenom kommer cirka 20 tjänster försvinna på tidningarna, varav de flesta på VLT. Något som skulle innebära att VLT går från dagens 50 journalisttjänster till cirka 35 tjänster.

För mindre än tio år sedan var de cirka 90 journalister och historiskt har det funnits lokalredaktioner i samtliga av länets kommuner samt i Enköping, men det var när tidningen konkurrerade med lokaltidningarna på orten. Men nu kan alltså den sista lokalredaktionen hos VLT försvinna.

Ann-Marie Eriksson från Surahammar är rädd att en eventuell nedläggning skulle innebära att Hallstahammar och Surahammar får sämre bevakning.

– Jag tror att det kommer att bli ännu mindre nyheter från Surahammar och Hallstahammar. Jag tycker redan idag att det är mycket Västerås.