Dagens gäst

Ola Lindholms rutiga zebror och springande fiskar

16 min

Ola Lindholm har vunnit både kristaller och grammisar för sina program, bland annat som programledare för SVTs Wild kids. Nu debuterar han med barnboken Drömfångaren. Odjuret vaknar.

Lyssna på Lottas intervju med dagens gäst, Ola Lindholm.

– Jag har velat skriva sedan jag var fem år men nu har jag fått tid att skriva.

Ola Lindholm berättar att boken handlar om att djur som barn drömmer om blir verkliga. Det är hans första bok och den vänder sig till barn i 9-12 årsåldern. Ola är ju känd för att ha gjort mycket TV-program men fördelen med böcker är att de finns kvar, menar han. Han slår ett slag för att föräldrar ska läsa för sina barn.

– Om man inte läser för barn så vid 17-års åldern kommer de att kunna 15 000-17 000 ord och det kanske låter mycket men om man läser och blir läst för, och så att säga badar i bokstäver, kommer man att kunna omkring 50 000-70 000 ord. Det krävs ungefär 50 000-70 000 ord för att förstå tidningen Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet och kunna kommunicera med folk. Vi har slutat läsa för barn och det är allvarligt, säger Ola.

Lyssna gärna på intervjun här. Han berättar bland annat om tiden när han dömdes mot sitt nekande att ha kokain i kroppen.

– Jag ser inte tillbaka på det, men om jag gör det så var det en jobbig tid. Människor har jobbiga stunder i sitt liv. Jag har gått vidare och mår jättebra idag, säger han.

Sen blir det en diskussion om Gissa bajset och om Jean Banan som uppträdde i blöja på melodifestivalen - en låt som Ola Lindholm var inblandad i.