Vilka var vikingarna?

1:16 min

Vikingar ska nu studeras på djupet efter att Uppsala universitet fått ett rekordstort forskningsanslag, en budget på 50 miljoner kronor, från Vetenskapsrådet.

– Vikingatiden finns alltid i folks medvetande, men det vi fortfarande inte riktigt förstår är vad som hände på 700-talet och som skapade själva vikingafenomenet, säger Neil Price, arkeolog vid Uppsala universitet och ledamot i Vetenskapsrådet.

Neil Price och hans kollegor kommer bland annat att återvända till gamla arkeologiska utgrävningar som exempelvis de rika båtgravarna i Valsgärde vid Uppland.

De ska också undersöka nyupptäckta vikingagravar som till exempel de spektakulära resterna efter ett vikingatåg i Estland från 700-talet.

Undersökningen ska ge en bättre förståelse av vad i det skandinaviska samhället som skapade det här unika historiska fenomenet med sjöburna handelsmän och krigare, som både plundrade och byggde städer i en tid långt innan ett rike som Sverige ens existerade.

– Det mest fascinerande är kanske allt sker på så hög organisatorisk nivå när man inte har en stat i ryggen. Det här är något som skapas av lösa grupper och det att fungerade alldeles utmärkt dessutom, säger Charlotte Hedenstierna Jonsson, arkeolog vid Uppsala universitet.