IT-chefens råd för att slippa datorvirus

0:48 min

Att inte öppna okända filer i epost är oerhört viktigt för både företag och privatpersoner. Ändå öppnade både lärare och elever det påstådda PostNord-mejlet trots många varningar.

P4 Gotland kunde förra veckan berätta om datahaveriet i Västerhejde skola. Hälften av lärarnas material och en hel del av elevernas arbeten fick virus och är därmed förstört. Att det inte går att återställa beror på att ingen backup kunnat göras på deras gemensamma server på skolan.

Anders Granvald är chef för Region Gotlands IT-avdelning. Där tar man kontinuerligt backup på allt som finns. Det innebär att virus och infekterade filer kan plockas bort och material som fanns dagen innan viruset kom kan återställas på datorerna. Det som då försvinner är den senaste dagens arbete, vilket kan få göras om.

Men i Västerhejde skola fanns ingen backup och där öppnades en dag ett mejl...

Vi har fått ditt paket. Courier inte leverera detta paket till dig. Skriv ut fraktetikett och visa på närmaste postkontor för att hämta. Om du inte hämtar inom 14 dagar debiterar vi 64 kronor för varje dag paketet ligger kvar på posten.

Både elever och lärare på Västerhejde skola öppnade filen. Men eposten kom inte från Post Nord, utan från några skumraskfigurer. Syftet - att få betalt för att avkryptera och öppna filerna igen.

Rolf Andersson på Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen där grundskolorna ingår är en av många som fått samma brev, men inte öppnat. Att just Västerhejde skola drabbats hårt tycker han är tråkigt och orsaken är att fiberindragningen tagit alldeles för lång tid, men snart är klar.

Betygsunderlag och administrationens datorverksamhet sker via Schoolsoft och där har alla dokument sparats centralt.

Anders Granvald som är chef för Region Gotlands IT-avdelning råder alla att låta bli att klicka på bifogade filer om du inte är helt säker på varifrån mejlet kommer.

- Var vaksam över vad du öppnar. Läs mejlet - i det här fallet var det dålig svenska. Och tänk efter om du verkligen beställt nåt. Och ladda inte ner grejer från nätet som du inte vet vad det är eller du verkligen inte känner till.

Men det gör ju många ändå...

- Det gör man, men då ska man också vara medveten om att man öppnar sig för problem. Rätt som det är, om man inte tagit back up, sitter man med skägget i brevlådan.