Fler våldsskildringar i ungdomslitteraturen

2:12 min

Ovanligt mycket grovt våld förekom i framför allt ungdomsböcker men även i böcker för yngre barn som kom ut i förra året. Det visar Svenska Barnboksinstitutets bokprovning som presenteras idag, en årlig rapport som sammanfattar och granskar utgivningen av barn- och ungdomsböcker.

– Tyvärr får vi väl säga att det är ett ganska dystert år 2015 i en bemärkelse. I böcker för de äldre framför allt så är det väldigt mycket våld och då är det skildringar av våldet som är uttryckt. Det är tortyrscener, våld mellan människor, men också våld mot djur, säger Lillemor Torstensson, verksamhetsansvarig och kommunikatör på Svenska barnboksinstitutet.

Varje år går Svenska barnboksinstitutet igenom utgivningen av barn-och ungdomsböcker i Sverige och analyserar trender och tendenser i den så kallade bokprovningen. Utgivningen visar sig vara rekordstor och ökar för sjätte året i rad, sedan 2000-talet har den ökat med 78 procent. Ökar gör även våldsskildringarna, främst i ungdomsböckerna. 

I rapporten tar de upp exempel som Jessica Schiefauers "När hundarna kommer" som skildrar hur en svensk småstad chockas när en kille misshandlas till döds, och Marta Söderbergs "Athena" där det finns en scen då kattungar dödas.  

Återkommande teman är vad våld gör med oss och när våld är befogat, berättar Maria Nilsson, lektor i litteraturvetenskap på Linnéuniversitetet, som varit med och skrivit rapporten och tittat specifikt på ungdomsböckerna.

 Vad beror det ökade våldet på?

– Dels tror jag det beror på att vi lever i en orolig tid och att ungdomslitteraturen speglar det. Dels så tror jag att vi har en väldigt våldsam populärkultur. Jag brukar prata om Game of Thrones-effekten och det ser vi exempel på. Det har blivit mer kutym att man har med mycket våld och rätt så detaljerat beskrivet våld.  

Årets bokprovning visar att Dystopin, som ofta utspelas i auktoritära och förtryckande samhällen och som fick sitt stora genombrott med romantriologin "Hungerspelen", är en fortsatt stark genre. Samt att död, mord och självmord är vanligt förekommande ämnen och att skildringar av elakheter och ondska ökar.

Men även om barnboksinstitutet beskriver 2015 som ett dystert år menar Maria Nilsson att det inte är negativt att våld och ondska skildras i barn- och ungdomslitteraturen.

– Nej det tycker jag inte därför att jag kopplar detta till diskussionen vi haft under ett par år om dystopier. Och där det faktiskt kommer en hel del forskning som visar på att den här typen av berättelser startar en diskussion om moral, etik, människosyn och behovet att ta ansvar för kollektivet hos ungdomar som läser dem, säger hon och lägger till:

– Min personliga förhoppning är just att man kan använda de här mörka skildringarna och att de kan leda till något positivt, i och med att de blir ögonöppnare.

Andra teman som krig och flykt är något som Barnboksinstitutet ser en ökning av. Skildringar som kan läsas i till exempel "Sabelles röda klänning" av Marina Michaelidou-Kadi och Daniela Stamatiadi eller i Ulf Stark och Stina Wirséns "Systern från havet" som skildrar ett finskt krigsbarns erfarenheter av att komma till Sverige.

Sammanlagt gavs det ut 2089 barn- och ungdomsböcker under 2015, en ökning med tolv procent sedan 2014. De senaste 15 åren har utgivningen ökat med 78 procent.