Moderaterna vill inte lagstifta om lägstalöner

2:17 min

Moderatledaren Anna Kinberg Batra stänger nu dörren för en lagstiftning om sänkta lägstalöner om de borgerliga vinner nästa val. Därmed kör hon över de andra allianspartierna, som har öppnat för en sådan lösning för att fler nyanlända ska få jobb.

– En moderatledd regering kommer inte att lagstifta om sänkta löner.

Hur kan du lova en sådan sak?

– Vi kommer inte att bli överens som en sådan sak. Vi är överens som att det behövs många fler vägar in på arbetsmarknaden, vi behöver fler enkla jobb, att fler kan få sitt första jobb. Det är därför Sverige behöver en alliansregering, säger Anna Kinberg Batra.  

Centern var först ut av allianspartierna. I februari lanserade partiledaren Annie Lööf ett nytt förslag för att nyanlända ska få in en fot på arbetsmarknaden.

Hon uppmanade fack och arbetsgivare att teckna avtal om enkla jobb med sänkta lägstalöner. Om arbetsmarknadens parter inte kan göra upp vill Centerpartiet ha en lagstiftning om sådana ingångsjobb.

Därefter har både Liberalerna och Kristdemokraterna öppnat för att lagstifta om lönenivån för bland annat nyanlända.

Men om Moderatledaren Anna Kinberg Batra blir statsminister i en borgerlig regering efter nästa val så kommer det inte att bli någon lagstiftning om sänkta lägstalöner, säger hon.

– Det är viktigt att ge besked i den här frågan. Moderaterna vill leda en regering som bygger Sverige starkare, som skapar fler vägar in på arbetsmarknaden, men en moderatledd regering kommer inte att sänka löner

I vilken utsträckning kan väljarna lita på det här beskedet?

– Man ska alltid kunna lita på besked Moderaterna ger, och det här är en viktig fråga i jobbpolitiken.

Vad är problemet med att lagstifta om sänkta lägstalöner, tycker du?

– Att det är fokus på fel saker. Sveriges stora problem är utanförskapet, att det är för många som inte fått sitt första jobb. Då är det det problemet som ska lösas, genom fler jobb och fler vägar in, för att också kunna få dem, om man inte har fått fäste, säger Kinberg Batra.

I helgen sade statsminister Stefan Löfven att den svenska modellen attackeras kraftigt från höger, med bland annat lägre löner.

Så här reagerar Anna Kinberg Batra på det.

– Det är väl en del i socialdemokratisk kampanjverksamhet. Men fixering vid det partipolitiska spelet, det får stå för statsministern. Det jag tycker är viktigt är att Sverige har ett utanförskap, som fördjupas när det är för många som inte går till jobbet på morgnarna. Det kräver reformer och sådana är jag beredd att genomföra.  

Hur ser du på den svenska modellen?

– Jag tycker att vi ska vara stolta över den, säger moderatledaren Anna Kinberg Batra.