Uppsala universitet får miljoner för att studera vikingar

1:16 min

Vikingar ska nu studeras på djupet efter att Uppsala universitet fått ett rekordstort forskningsanslag från Vetenskapsrådet - under tio år och med en budget på 50 miljoner kronor.

– Vikingatiden finns alltid i folks medvetande, men det vi fortfarande inte riktigt förstår är vad som hände på 700-talet och som skapade själva vikingafenomenet, säger Neil Price, arkeolog vid Uppsala universitet, och ledamot i Vetenskapsrådet.

Neil Price och hans kollegor kommer bland annat att återvända till gamla arkeologiska utgrävningar som exempelvis de rika båtgravarna i Valsgärde vid Uppland.

Man ska också undersöka nyupptäckta vikingagravar som till exempel de spektakulära resterna efter ett vikingatåg i Estland från 700-talet.

Detta för att begripa vad i det Skandinaviska samhället som skapade det här unika historiska fenomenet med sjöburna handelsmän och krigare, som både plundrade och byggde städer i en tid långt innan ett rike som Sverige ens existerade.

– Det mest fascinerande är kanske allt sker på så hög organisatorisk nivå när man inte har en stat i ryggen. Det här är något som skapas av lösa grupper och det att fungerade alldeles utmärkt dessutom, säger Charlotte Hedenstierna Jonsson, arkeolog vid Uppsala universitet och en av forskarna vid det nystartade vikingaforskningsprojektet.