Enkelt att se var skattepengarna går i Mörbylånga

1:37 min

Mörbylånga är den enda av de 12 kommunerna i Kalmar län som presenterar en tjänst där du som invånare enkelt kan spåra vad dina skattepengar går till.

Tjänsten Skattekollen används av flera kommuner i Sverige, men i Kalmar län är det än så länge enbart Mörbylånga kommun på Öland som hakat på:

– Vi vill vara transparenta och visa för invånarna vart skattepengarna går på ett enkelt sätt, säger kommunens ekonomichef Rickard Brivald.

– Invånarna är ju kommunens finansiärer och varje månad betalar de tusentals kronor för att få Mörbylånga kommun att fungera. I dag är det väldigt svårt att få reda på hur pengarna används. Skattekollen är en möjlighet att ge invånarna ett kvitto på vad den betalda skatten går och vilka samhällsfunktioner vi använder pengarna till. 

Vad tror du invånarna blir mest förvånade över, när de använder tjänsten?

– Jag tror att de blir förvånade över hur lite pengar vi lägger på politiken, och hur mycket pengar vi lägger på skolan och äldreomsorgen. Det är dit den absolut största delen av pengarna går, säger Rickard Brivald.

Hit går skattepengarna i Mörbylånga:

Om du tjänar 25 000 kronor i månaden betalar du 5 353 kronor i kommunalskatt. Dessa pengar fördelas så här, enligt Mörbylånga kommun:

  • Pedagogisk verksamhet (skola och förskola): 2 532 kr
  • Omsorg, stöd och hjälp: 2 043 kr
  • Samhälle och miljö: 334 kr
  • Kultur och fritid: 195 kr
  • Politisk verksamhet: 89 kr
  • Övriga verksamheter: 160 kr

Länk: Här kan du själv räkna ut vart skattepengarna går.