Antalet rökare ökar i Kina

9:19 min

Nästan alla länder har skrivit under WHO:s tobakskonvention och antalet rökare minskar stadigt - men inte i Kina. Där tillverkar det gigantiska statliga tobaksmonopolet mer än var tredje cigarett på jorden. Allt fler unga kinesiska män börjar röka och en tredjedel förväntas att dö av det i förtid. Det här är en tickande hälsobomb som kommer påverka landets utveckling, rapporterar Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff.

29-årige författaren och rökaren Xiong Shi Yang i Peking läser inte den minimala varningstexten på cigarettpaketet han köper för en tjuga i tobaksaffären.

– Jag bryr mig inte om min egen hälsa, varför skulle jag bry mig om andras, undrar han?

En miljon rökare dör årligen i Kina av cancer, hjärtinfarkt och stroke och dessutom är runt 100 000 passivt rökare. Barn och kvinnor som avlider för att de vistats i samma hem eller kontor eller restaurang som rökande man.

Xiong Shi Yang, är klädd i kultursvart och bär intellektuella designglasögon. Han tänder en av dagens mellan tio och 40 cigaretter. Paketet är prytt med ett vackert kinesiskt akvarell landskap. Det finns hundratals sorter. Det röda pagodberget och dubbel lycka till exempel. Vissa sorter innehåller ginseng och rider på hälsokostvågen. Andra har lånat nationella symboler. Det är patriotiskt att röka, liksom ordförande Mao. Kinas tobaksindustri ger dessutom jobb åt miljontals bönder, fabriksarbetare och affärsbiträden.

Kinas gigantiska statliga tobaksmonopol är större än de fem näst största tobaksbolagen i världen ihopräknade. Fast Xiong Shi Yang lärde sig röka när han pluggade på universitet i USA.

Alla kursarna rökte och för att inte sitta kvar ensam vid bordet hängde Xiong Shi Yang på ut och tände en cigarett han också. Vi går in på ett café. Peking har som en av få städer i landet infört rökförbud på krogen och annan offentlig plats. Men ber man om ett askfat så ser många restaurangägare fortfarande mellan fingrarna.

Xiong Shi Yang tänker sluta om två år har han bestämt och det kommer inte vara några problem alls tror han eftersom både hans pappa och farfar kunde sluta självmant. För Xiong Shi Yangs pappa handlade det om att sonen ständigt var sjuk under barndomen och växte dåligt, vilket kunde bero på den tunga cigarettröken i hemmet.

Xiong Shi Yangs flickvän har skurit till morotstavar i cigarettstorlek för att han ska kunna ha mellan fingrarna när röksuget sätter in, med det har inte funkat. Xiong Shi Yang oroar sig inte för lungcancer. Det kan man undvika om man bara lever hälsosamt i övrigt tror han.

– Det är så många som röker, men man ser de ju aldrig dö, fnissar Xiong Shi Yang.

Hälften av alla Kinas män röker, men bara några få procent av kvinnorna röker. Det anses fortfarande vara okvinnligt att ha en cigg i mungipan.

I Dalian, en vacker kuststad 40 mil ost om Peking, träffar jag chauffören Liu Dunqin klädd i rosa stickad tröja och scarf. Hon bor på femte våningen med sina två söner, svärdotter och sonson i en trea. Liu Dunqins man rökte tre paket om dagen och hon ville gärna att han skulle sluta innan det var för sent. Hon bad därför en doktor skrämma upp honom lite under en hälsokontroll när han just fyllt 48 år.

Men de fick båda en chock, för han hade redan en stor tumör i lungan som inte gick att operera. Han fick strålning, men fortsatte röka i smyg. Nikotinberoendet var så starkt.

– Jag kunde först inte fatta att han var borta, säger Liu Dunqin och tittar med blanka ögon på sin mobil där hon har en bild på sin man som inte hunnit fylla 50 när han dog.

– Jag var helt bedövad, tom inombords och kunde bara gråta i smyg, berättar hon.

Det är fyra år sedan nu. Liu Dunqins ena vuxne son röker.

– Jag har ingen makt över honom, kan bara vädja att han minskar på cigaretterna. De unga verkar inte rädda för att bli sjuka, säger hon sorgset.

Fick Liu Dunqin bestämma skulle alla tobaksfabriker stänga genast i Kina. Men det statliga tobaksbolaget som tillverkar mer än var tredje cigarett på jorden drar in sju procent av statsbudgeten. Därför har Kina inte vidtagit några kraftfulla åtgärder trots att man skrivit på WHO:s tobakskonvention för tio år sedan. Cigaretter säljs styckvis till ungdomar, ett paket kostar några kronor, ålderskontrollen är obefintlig och varningstexterna på de utsmyckade paketen minimala.

På tankesmedjan New Discovery Health Development Research Center i Peking träffar jag Wu Yiqun som jobbat med tobaksprevention i mer än 30 år på kinesiska myndigheter och nu efter pensioneringen agerar blåslampa mot politikerna. Hon visar en broschyr över alla länder som infört otäcka bilder av rökskador på paketen. Hon hoppas Kina snart gör detsamma eftersom det visat sig effektivt.

– Hur har ni det i Sverige?

Ännu har vi bara stora varningstexter, men att det till sommaren sannolikt införs bildvarningar svarar jag. Cigaretter kostar minst tio gånger mer i Sverige än i Kina, vilket bidragit till att rökningen gått ned till under 20 procent av den vuxna befolkningen. Wu Yiqun är inte nöjd med den kinesiska kommunistregimens jobb hittills för att minska rökningen i landet. Det blir inte bättre.

Något nationellt rökförbud på offentlig plats som kontor och restauranger finns inte ännu som i övriga stora medelinkomstländer på jorden, även om ett sådant lagförslag nu diskuteras i Kina. Annonsförbudet häromåret, gäller inte inne i själva butikerna. De lockar unga med cigaretter och på kinesisk film bolmas det rejält.

Som i den nya kinesiska actionfilmsuccén Mister Six. Där tänds en cigarett varannan minut. Vi visar ju bara verkligheten som den är försvarar sig regissören.

I USA läggs en hundring per medborgare på tobaksprevention, Kina satsar några öre, så amerikanska filantroper som Bill Gates och Michael Bloomberg har fått gå in och stötta kinesiska motsvarigheten till Folkhäsomyndigheten med antirökpengar. Där träffar jag en annan tuff antitobaksdam Yiang Yuan, som säger att Kinas kommunistparti måste stärka finansieringen och införa de lagar man lovat redan för många år sedan när man skrev på tobakskonventionen.

De senaste fem åren har 15 miljoner fler kineser börjat röka, medan talen går ned i andra länder. Sjukhusen får inte betalt för att hjälpa folk att fimpa och mediciner som kan minska röksuget är inte subventionerade.

– Den omfattande och ökande rökningen är Kinas främsta hälsoproblem och vi vet redan vad som behövs för att vända trenden, säger Världshälsoorganisationens Kinachef, Bernhard Schwartländer.

Kraftigt höjda priser, rökförbud på allmän plats och så riktigt fula och otäcka cigarettpaket. Om inget görs varnar WHO att tre miljoner kineser kommer att avlida årligen år 2050 i cancer, hjärtinfarkt och stroke till enorma kostnader för sjukvården och medborgarna som i dag betalar stora delar av vårdräkningen ur egen ficka. Kina måste dessutom sluta ha sitt tobaksbolag som högsta ansvarigt för att minska rökningen i landet, anser Bernhard Schwartländer, det går bara inte.

På ett ölhak i centrala Peking träffar jag en 35-årig rökande dokumentärfilmare som heter Ru Sheng. Han har försökt sluta på egen hand och märkt hur mycket lättare det blev att orka jogga och att han återfick lukt och smaksinnet. Men de rökande kompisarna drog för mycket så han trillade dit igen. Han tror att han nog kommer att få en hjärtinfarkt precis som sin rökande pappa. Att hamna på sjukhus kanske är det enda som kan få honom att sluta.