Växjö

Kommunledningen vill totalförbjuda fyrverkerier i Växjö

0:53 min

Det borde bli helt förbjudet att skjuta fyrverkerier i Växjö stad. I alla fall om man frågar kommunalråden Bo Frank (M) och Per Schöldberg (C) som nu föreslår ett totalförbud.

I dag är det tillåtet att skjuta fyrverkerier från kl.12.00 på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton, fram till kl 03.00 dagen efter, enligt Växjö kommuns lokala ordningsföreskrifter.

Under alla övriga tider och tillfällen krävs tillstånd hos polisen. Det är också

Däremot är det alltid förbjudet skjuta fyrverkerier närmare än 200 meter från Centrallasarettet.

Nu föreslår Växjös kommunledning, med kommunalrådet Bo Frank (M) i spetsen att det införs ett totalförbud mot fyrverkerier inom stadsgränserna.

– Vi får väldigt mycket klagomål från medborgare över massa fyrverkerier. Människor far illa, hundar far illa och därför har vi nu lagt ett förslag om att ha totalt fyrverkeriförbud i Växjö stad, säger Bo Frank.

I Mörbylånga kommun på Öland infördes ett totalt fyrverkeriförbud hösten 2014. Men beslutet överklagades till Förvaltningsrätten i Växjö, som sedan slog fast att det var en för stor inskränkning av den personliga friheten och hävde förbudet.

– Förvaltningsrätten underkände beslutet som kommunen hade fattat. Man menade på att det var en alldeles för stor inskränkning och att man inte kunde förbjuda det här i hela, säger Charlotte Barvestad (Öp), som drev igenom förbudet.

Tror du att Växjö kommer att få igenom det här beslutet?

– Jag hoppas det. Det har hänt jättemycket ute i landet de senaste två åren och blivit en mycket tydlig opinion mot att den stora allmänheten ska kunna handha fyrverkerier och smällare hur som helst.