Barn i förskolan ska språkbada i älvdalska

1:22 min

Från och med i höst ska en förskoleavdelning i Älvdalen bli helt enspråkig på älvdalska. Personalen ska prata älvdalska med barnen under hela förskoledagen. Metoden kallas språkbad.

Beslutet om att inrätta en avdelning med bara älvdalska i förskolan togs av den dåvarande politiska majoriteten redan före valet 2014. Nu har en enig kommunstyrelse bestämt att idén ska förverkligas med start i höst.

Då ska en förskoleavdelning med ungefär sjutton barn börja använda älvdalska som vardagsspråk. Socialdemokratiska kommunalrådet Peter Egardt tror det ska gå bra att hitta personal som kan språket.

– Vad jag vet så har vi ett antal pedagoger som behärskar älvdalska och som pratar det med barnen redan idag, säger Peter Egardt. Nu blir det under lite mera ordnade former.

Metoden som ska användas kallas språkbad, och innebär att barnen under hela förskoledagen hör det älvdalska språket. Det finns goda erfarenheter från bl a Storbritannien och Norge där metoden använts för att ge barn tillgång till ett språk.

Varför är det viktigt för en kommun att göra det här?

– Språket är en viktig kulturbärare, säger Peter Egardt. Vi vet att väldigt många älvdalingar känner en stolthet över det unika språket. Och så sitter vi på en metod. Under åren när vi har barnen i förskolan kan vi ge barnen det här språket.