Per Gessle: Jag har gjort listor sen jag var 6 år

1:32 min

Per Gessle besökte P4 Halland för att berätta om sin nya podd "Nio i topp".

– Jag har alltid gjort listor av någon anledning. Listor på fotbollslag och på allt möjligt, från sexårsåldern, berättar Per Gessle.

”Gessles nio i topp” består av tio program tillsammans med musikjournalisten Sven Lindström.

– Jag fick friheten att göra listor på vad som helst. Det är nio låtar i varje program, så det blir ungefär en timmes snack. Det är nio låtar som jag skulle ha velat skriva själv, de nio bästa gitarr-riffen och det är de nio bästa kvinnliga sångerskorna och så vidare, förklarar han.

Erfarenheten är inte helt ny. Per Gessle har tillsammans med Sven Lindström sänt ett radioprogram i USA i tio år.

– Vi har ett program som heter Nordic Rox. Det började som ett tretimmarsprogram där vi enbart spelade skandinavisk musik. Men nu är det lite allt möjligt, men fortfarande med betoning på svensk musik, säger han.

Sven och jag har ett eget litet språk, så det är väldigt roligt att jobba med honom.

Ett av avsnitten kretsar kring låtar som Gessle önskar han skrivit själv.

– Det är ju ofta låtar som en har en sån stil som jag inte riktigt kan. Det finns till exempel låtar av Burt Bacharach, det är en sorts musikalitet som jag inte har. Jag skriver min musik på ett helt annat sätt.

Så det är en sorts hyllning?

– Det är absolut en hyllning. Om man kommer med på listan så är det en hyllning.

– Det finns så många stilar inom populärmusik, och jag är bra på min grej, men det finns ju massor av grejer som jag inte kan alls.

Vad är nästa grej för dig?

– Det som händer härnäst är en ny Roxette-platta som kommer i sommar, det kommer en singel i april och nästa vecka spelar vi in en video till den. Vi fortsätter turnera i sommar också, vi har 18 spelningar ute i Europa med Roxette. Sen har jag precis startat ett skivbolag som heter Space Station 12, som ger ut sina första artister nu i vår.

Serien "Gessles nio i topp" läggs ut som podd från den 24 mars och sänds i P4 från lördagen den 16 april kl. 21.03-22.00.