Danskar är lyckligast i världen, visar FN-rapport

1:27 min

Danmark är återigen världens lyckligaste land. Det menar en FN-rapport som släpptes i dag och som rankat 157 länder efter hur lyckliga medborgarna är.

"Tillbaka på tronen" basunerade dansk TV2 tidigare i dag när World happiness report offentliggjordes och det visade sig att Danmark återigen utsetts till världens lyckligaste land. Upp från en tredjeplats puttar man nu ner förra årets etta, Schweiz, till en andraplats.

I årets ranking kommer sedan resten av de nordiska länderna, Island, Norge och Finland. Sverige har rasat från en femteplats i fjol till plats tio i årets ranking.

Med undantag för i fjol har Danmark legat i topp i lyckorankingen sedan rapporten publicerades första gången 2012. Att Danmark är världens lyckligaste land har sedan dess etablerat sig som en del av den nationella identiteten. Något som ständigt refereras till i allt från reklamslogans till Folketingsdebatter.

Bakom studien står FN-relaterade Sustainable Development Solutions Network och världsberömde ekonomen Jeffrey Sachs.

Rankingen baseras på data från en global opinionsundersökning där tusentals personer i varje land tillfrågas om upplevd lycka och välbefinnande. Rapporten drar också slutsatsen att lyckan generellt är större i länder där lyckan är mer jämlikt fördelad.

Men var är man då olyckligast? Åtta av de tio länderna sist på listan ligger i Afrika söder om Sahara. Olyckligast är människorna i Burundi. Ett land som senaste året rört sig allt närmare ännu ett våldsamt inbördeskrig.

Näst sist på listan hamnar Syrien.