EU: Sverige får inte fördela flyktingar

1:29 min

Sverige kommer att inte att kunna fördela flyktingar från Sverige till andra EU-länder, vilket Sverige tidigare har krävt. Det är innebörden av det avtal som EU:s medlemsländer ska diskutera på toppmötet i Bryssel under torsdag och fredag och som Sveriges Radio har tagit del av. Enligt förslag till avtal väntas Turkiet också få de extrapengar man begär av EU för att vara med lösa flykting- och migrantkrisen.

Under onsdagskvällen och natten har EU:s stats- och regeringschefer noggrant studerat det avtal som EU:s ordförande Donald Tusk ligger bakom och som delades ut här i Bryssel till medlemsländerna igår eftermiddag.

I förslaget, som också Sveriges Radio har läst, står det klart och tydligt att den flyktingkvot på 54.000 flyktingar som Sverige hoppats få ta del av och kunna använda för att fördela och skicka flyktingar från Sverige till andra EU-länder, främst ska användas till annat än att fördela flyktingar från Sverige. Snarare planeras det för en omfördelning av flyktingar från Grekland till Turkiet.

Det är svårt att tolka den här texten på annat sätt och det här lär statsminister Stefan Löfven få frågor om när han frågas ut av riksdagens EU-nämnd nu på torsdagsmorgonen inför toppmötet.

Vid toppmötet i Bryssel för en dryg vecka sedan gick Turkiet ut och krävde dubbelt så mycket pengar från EU som man redan fått genom tidigare beslut. I texten som stats- och regeringscheferna nu funderar över, föreslås också Turkiet mycket riktigt också att få de här pengarna. Totalt rör det sig om sex miljarder euro.

Turkiet ska också enligt förslaget få vara delaktigt i EU:s asylprocess genom att ha turkisk personal vid de kontor i Grekland som handlägger asylansökningar från flyktingar som kommer dit och som söker asyl till EU:s medlemsländer.

Inför mötet kräver Cypern tillgång till turkiska hamnar och flygplatser. Idag går det till exempel inte att flyga direkt från Cypern till Turkiet.

Bulgarien är också inför mötet oroligt att flyktingströmmarna ska styras från Balkan via Svarta havet istället och kräver därför garantier om hjälp från EU.