Därför svajpar du höger andra gången

Tycker du någon är snygg när du sveper dig fram i nätdejting-världen är det vanligare att tycka att nästa person du ser också är snygg.

Forskare från Australien och Nederländerna har tittat på nätdejting där man svajpar, alltså ser en profilbild och sedan sveper åt höger eller vänster beroende på hur attraktiv personen är.

De upptäckte att beroende på hur försökspersonerna sveper en person, alltså om de gillar eller inte gillar, så påverkade det hur attraktiv de tyckte att den som kommer efter var. Om personen innan var snygg, så tyckte man oftare att personen efter var snygg.

Resultaten fick forskarna genom att 62 kvinnliga studenter svepte 60 olika män på samma sätt som görs i nätdejting. 

Men Hannah Bradby, professor i sociologi vid Uppsala universitet, tycker att det är problematiskt att bara titta på själva beteendet. 

− Det här säger ingenting om varför folk börjar nätdejta, om det är en stökig skilsmässa med en blondin och att det är därför personen inte gillar bilder på andra blonda, säger Hannah Bradby.

Den här kritiken handlar om att experimentets design inte säger mycket om hur verklig nätdejting går till och forskarna erkänner själva det som en brist. Därför lämnar de frågan obesvarad om det faktiskt är så att svepandet av en person påverkar beteendet vid nästa svajp, och konstaterar enbart att de har sett ett mönster.

Referens: J. Taubert, E. Van der Burg & D. Alais. "Love at second sight: Sequential dependence of facial attractiveness in an on-line dating paradigm". DOI: 10.1038/srep22740