VSK-legendarer om tidigare storhetsperioder

5:22 min

VSK Bandy gör sin tredje raka SM-final och är på väg att bygga upp ännu en storhetsperiod i klubbens framgångsrika historia.

På lördag kan de regerande mästarna och de mesta mästarna VSK Bandy vinna klubbens 20:e SM-guld.

Dessutom så spelar VSK deras tredje raka SM-final och är på väg att bygga upp en ny storhetsperiod som klubben har haft flera gånger genom åren.

Den första var på 20-talet då VSK spelade sju finaler på åtta år och vann tre SM-guld.

Nästa storhetsperiod var på 40-talet med sju finaler under nio år. Det blev fyra guld under åren 1942, 1943, 1948 och 1950. Gunnar "Gucko" Jansson fanns med i mästarlagen i de två sistnämnda.

– Det är ju helt annorlunda nu. Vi hade våra jobb och tränade två gånger i veckan, men det var tuffare på det viset att isen var ju nästan aldrig perfekt. Jag minns 1949 då fanns det ingen is alls och vi tvingades att åka till ett kärr inne i skogen och möta Katrineholm, berättar han.

VSK:s mäktigaste period är ändå 90-talet, som inleddes 1989 med det första guldet på 16 år.

Under en period på 14 år så var VSK ett av lagen i elva av finalerna. VSK vann åtta guld och Johan "Josen" Olsson var delaktigt i sju av dessa ädla medaljerna, vilket han är bäst av alla i klubben.

– Vårt framgångsrecept var att vi hade en bra plan och att alla visste vad vi hade för roller och var delaktiga i hur vi skulle utveckla spelet, säger "Josen".

Både "Gucko" och "Josen" har alltså varit med under storhetsperioder men har även gemensamt att de spelat i VSK under tuffare tider för klubben.

– Har man en storhetsperiod så blir det till slut svårt med generationsväxling att slussa in nya när det är många betydande spelare i laget, men jag tycker VSK gör det bra och det kommer nya förmågor hela tiden, säger "Josen" Olsson.