Ljudlig taxiprotest i Stockholm

2:07 min

I dag samlades ett stort antal taxiförare i centrala Stockholm för att protestera mot det nya färdtjänstavtalet med landstinget.

Jean Nissan kör för Taxi 020 och för honom var det en självklarhet att delta i protesterna.
– Färdtjänstavtalet är en katastrof, det handlar om 16 procent lägre pris jämfört med det förra avtalet. Det betyder att vi inte har några marginaler. Vi är redan pressade och måste nu jobba ännu hårdare. För en körning som tar en timme tjänar vi småpengar, ner till 30 kronor.

Ni har försökt att få prata med politikerna vid landstingshuset. Hur gick det?

– Det var ingen som ville prata med oss. Polisen körde bort oss för att vi ställde oss illa i trafiken. Ett svepskäl, säger Jean.

Vad tycker du om politikernas agerande?

– Jag tycker att det sviker oss.

Fredrik Wallén, (KD), ansvarig landstingsråd tror på det nya avtalet, som han menar är upphandlat, inte bara för att bli billigt utan också för att hålla hög kvalitet.

–  Utifrån landstingets perspektiv så har vi just nu ett alldeles färskt avtal som har alla förutsättning att funka riktigt, riktigt bra. Ur färdtjänstresenärens perspektiv ge färdtjänstresor som funkar bättre än tidigare.

Vad säger du till Jean, som är besviken på Stockholms läns landstings politiker.

– Jag får ju ta in alla åsikter som finns. Men de behöver diskuteras på djupet, framför allt utifrån perspektivet att vi behöver ett avtal som verkat längre än fem till sex veckor, avslutar Fredrik Wallén.